Ображена лоза

27.08.2015
Ображена лоза

Виноград став заручником подій у Криму. (з сайта look.com.ua.)

Раніше, включно до 2013 року, виставка «Золоте гроно винограду» мала статус міжнародної. Акція народилася ще у серпні 2009 року, коли за сприяння Агентства міжнародного розвитку Канади і канадської асоціації МЕDA Асоціація фермерів і землевласників Криму організувала в Сімферополі першу виставку-конкурс сонячних грон. Побував на ній, а також на всіх чотирьох наступних, і автор цих рядків. Інтерес спочатку був цілком предметний — підібрати нові, найбільш невибагливі сорти столового винограду раннього строку дозрівання для власної дачної ділянки.

Із 2011 року на сімферопольське «Золоте гроно винограду», окрім столових, регулярно почали привозити ще й технічні, тобто винні, а також універсальні сорти ягід. Наочною ж перевіркою їхніх усталених споживчих якостей стала дегустація приготованих з них авторських чи, як називають у Європі, гаражних вин. Звісно ж, число учасників, асортимент виставки дедалі зростали. А разом із ними розширилась географія, позаяк до заходу почали активно долучатись виноградарі, винороби й науковці не лише з близького (Росія, Молдова, Узбекистан), а й із далекого зарубіжжя, зокрема Франції, США, Канади, Німеччини, Італії, Австрії, Ізраїлю — загалом 12 країн.

Наймасштабнішим виявилось «Золоте гроно винограду-2013». Виставка перевищила всі очікування організатора — регіонального представника вітчизняного проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» й експерта Володимира Ярмілки, котрого підтримало місцеве міністерство аграрної політики і продовольства, а також Торгово-промислова палата Криму. У рамках міжнародної виставки тоді пройшла перша міжнародна конференція «Український ринок столового винограду: стан і перспективи». До речі, подібних заходів такого масштабу на території пострадянського простору досі не проводилось узагалі. У конференції взяли участь більша ста представників світових лідерів із виробництва і постачання засобів захисту рослин, а саме: «Байєр», «БАСФ», «Сингента», «Самміт Агро Юкрейн».

Виноградарі з різних регіонів України, Росії, Молдови, Узбекистану тоді показали 287 сортів і нових гібридних форм винограду. Найбільший же урожай золотих медалей зібрали представники Бахчисарайського району. Голові райдержадміністрації Ільмі Умерову, якого тепер постійно як одного з керівників Меджлісу викликають на допити «нові» кримські правоохоронці, вручили гран-прі за розвиток галузі, реалізацію великих інвестиційніх проектів, впровадження інноваційних технологій у господарствах району.

Цьогоріч же (торік виставку заборонили проводити місцеві власті начебто з міркувань безпеки) про солідний рівень і масштаб попередніх років годі й мріяти. Із колишньої міжнародної виноградно-виноробної акція опустилась до рівня республіканського фестивалю. Хоча напередодні кримські власті всіляко тішили себе надіями про приїзд заявлених іноземців, а також особисто запрошених Ярмілкою постійних учасників із материкової України. Проте реально «міжнародність» фестивалю забезпечив лише єдиний представник італійської фірми з виробництва виноградних саджанців VCR, громадянин Молдови Юрій Новосадюк. Ну іще відомий виконавець емігрантського шансону Віллі Токарєв, під шлягери якого деякі захмелілі відвідувачі з числа курортників (вхід на фестиваль і дегустація були безкоштовними) заходились підтанцьовувати.

Проігнорували фестиваль і деякі кримські завсідники, зокрема фермер Володимир Цикало з Сакського району, відомий експерт-науковець, учениця професора Павла Голодриги (селекціонера зі світовим ім’ям і колишнього директора інституту «Магарач») Марія Костик із Ялти та інші. Натомість на запрошення ствердно відгукнулись лише 20 місцевих виноградарів (представники винзаводів до уваги не беруться) і шість виноробів. «На перешкоді незручності прикордонного переходу, вимоги Росспоживнагляду, — намагається пояснити Ярмілка.— Люди ж вони не молоді, не кожен відважиться очікувати своєї черги на кордоні декілька годин поспіль на спекоті. Я це відчув на власній шкурі, бо майже щомісяця їжджу в Донецьк до батька». Володимир Борисович, ясна річ, делікатно обійшов чи не найголовніше — законослухняні іноземні гості, либонь, усе ж не бажають наражатись на обмеження і санкції, передбачені українськими законами у разі самовільного прибуття на анексовану й окуповану територію Криму.

Напередодні заступник голови Ради міністрів Криму, «варяг» із Москви Євгенія Бавикіна на першому засіданні організаційного комітету з підготовки фестивалю зазначила, що проведення фестивалю посприяє виведенню Бахчисарайського району в передовики з виноградарства і виноробства та розвитку галузі в цілому в республіці. Отакої! Так і хотілось запитати приїжджу чиновницю: навіщо виводити в передовики те, що й так давно в знаних передовиках? Причому не тільки у виноградарстві (на території району, в Віліному, зібрано підпорядковану «Марагачу» найбільшу в СНД і четверту у світі колекцію кущів винограду) і виноробстві, а ще й у садівництві.