«Лікарі мені відводили 48 годин життя»

06.12.2013
«Лікарі мені відводили 48 годин життя»

Юлія Пилипенко.

Життя у Юлі Пилипенко складалося доволі успішно. Закінчила школу, вступила до Дніпропетровського університету економіки і права. Росла абсолютно здоровою, нічим серйозно не хворіла. З дитинства всерйоз займалася великим тенісом. На все життя залишалася хіба що одна незагойна рана. Коли Юлі було сім років, помер її старший брат. Батьки, їхні близькі друзі робили все можливе і неможливе для порятунку хлопця, якого навіть доставили до Голландії. Але всі зусилля виявилися марними. Юнакові було лише 17...

Їй пересадили 65 відсотків маминої печінки

Біда до Юлі підкралася зненацька. Напередодні іспиту з вищої математики вона спокійно лягла спати, а прокинулася — сама себе не впізнала. Все тіло дівчини було абсолютно жовтого кольору. Батьки відразу збагнули, що історія з братом повторюється. Кинулися до місцевих лікарів, але ті не могли поставити діагноз — кивали то на жовтуху, то на жовчний міхур...

Зрештою, діагноз поставили тільки в Ізраїлі: необхідна термінова трансплантація печінки.

— Медики відводили мені 48 годин життя, — пригадує Юля. — Але сталося неймовірне — у мою долю втрутилася людина, яка просто сказала: «Вона повинна жити». Він допомагав чим міг — власних грошей, наскільки мені відомо, витратив до півмільйона доларів. Тим часом мій стан здоров’я погіршився настільки, що жодна країна світу не наважувалася мене приймати. Я вже перебувала у стані напівкоми. І коли нарешті за мене погодилася взятися Німеччина, відправилась туди приватним літаком на підвісному ліжку і під крапельницею. Там теж підтвердили необхідність трансплантації. Донора, зрозуміло, не було. І знайти його було неможливо. Тоді донором стала моя мама — мені пересадили 65 відсотків її печінки.

Якщо ж говорити про саму хворобу, яка спіткала дівчину, то вона є навдивовижу рідкісною. Справді, один випадок на мільйон. Хоча Юля переконана, що діагноз елементарно і, головне, вчасно можна було б поставити ще в Дніпропетровську.

Особливість цього захворювання полягає в тому, що в організмі накопичується величезна кількість міді, яка перевищує всі допустимі показники. Природно, печінка з цим справитися не здатна — інтоксикуються всі органи. Цей рідкісний синдром має назву Вільсона–Коновалова.

Юля не приховує, що її врятувало справді диво, а ще — віра в себе, в силу обставин.

— Після пережитого у мене відбулася переоцінка цінностей, — розповідає дівчина. — Змінилися світогляд, ставлення до дружби, кохання, до всього абсолютно. Був у мене особливо тяжкий період у житті. І тоді я, одна–однісінька, полетіла на Новий рік до Франції. Чому саме туди — пояснити важко. Вочевидь, душа щось відчула. Гуляла новорічної ночі на Єлісейських Полях, де тоді зібралося до 350 тисяч людей. Але ще ніколи не відчувала себе настільки самотньою. Повернулася додому — відчула нестримний потяг розібратися у самій собі. Інакше кажучи, позбутися минулого заради майбутнього.

Париж, який надихнув на творчість

Зрештою, такі терзання душі вилилися в те, що дівчина написала «Листа Парижу». Написане відправила рецензентам. А ті запропонували спробувати написати цілу книгу про пережите. І Юля по–справж­ньому загорілася — буквально за місяць написала автобіографічну сповідь, яку назвала «Рижик». Нещодавно свою книгу презентувала на популярному Форумі видавців у Львові.

— Насамперед я написала цю книгу для себе, — пояснює Юля. — Другою причиною стало те, що мені дуже хотілося подякувати людям, які боролися за моє життя. Це був своєрідний вчинок з мого боку, бо слів вдячності за такої ситуації ніколи не вистачить. І третє — хочеться, щоб люди, які опинилися у складній ситуації, у відчаї, прочитали мою книгу і їм це допомогло. Судячи з відгуків, які отримую, сумніватися не доводиться, що вже допомогло. Бо люди пишуть, що книга заряджена на позитив. При цьому в моєму виданні дуже багато веселих історій. Філософія тут проста: живи одним днем. Власне, так я і живу, починаючи з 18 років. Бо усвідомлюю, що завтра — поняття ілюзорне, і все може дуже швидко змінитися. Коли ти плануєш, як відзначити своє 18–річчя, кого запросити, яку сукню купити, а потім за секунду все змінюється і тобі кажуть, що залишилося жити на цьому світі 48 годин, говорити про щось інше просто смішно.

Після пережитих важких випробувань мужня дівчина спромоглася здійснити, здавалося б, неможливе — через кілька років після рятівної операції стала... чемпіонкою світу з великого тенісу. Про те, що проводяться змагання серед спортсменів з трансплантованими органами, Юля дізналася випадково. І загорілася нестримним бажанням поборотися в них за перемогу, оскільки великим тенісом займалася з дитинства.

Дівчина полетіла до далекого Бангкоку з величезною жагою перемоги. Сюди з усього світу з’їхалися звитяжці з пересадженими органами — печінкою, нирками, легенями... Але Юля Пилипенко з України серед них виявилася справді найсильнішою — завоювала дві найвищі нагороди в одиночному і парному розрядах.

Ще дивовижніше — доля справді казкового рятівника Юлі повторилася мало не один до одного. Після важкого вогнепального поранення його життя рятували у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені Мечникова, а потім так само літаком відправляли за кордон у пошуку останньої надії і таки врятували.

ДОВІДКА «УМ»

Існує низка захворювань, виникнення яких обумовлено спадковістю. Одне з них — хвороба Вільсона–Коновалова. Це небезпечне захворювання вражає центральну нервову систему і внутрішні органи людини і вимагає обов’язкового лікування. Інакше через 5—7 років людина може померти. При цьому захворюванні в генах з’являється мутація, яка призводить до зменшення в крові спеціального білка церулоплазміну, який зв’язує мідь і переносить її по організму.

Це досить рідкісне генетичне захворювання може проявитися тільки у випадку, якщо дитині дістанеться два «браковані» гени, що несуть цю мутацію. Іншими словами, дитина захворіє, якщо і від матері, і від батька отримає ген з цією хворобою. Якщо ж один із батьків передасть «нормальний» ген, то хвороба не виникне.

Спочатку хвороба ніяк себе не проявляє. Але після того як мідь кілька років відкладається в організмі, настає наступна фаза захворювання, при якій з’являються характерні симптоми хвороби. Найчастіше симптоми хвороби Вільсона–Коновалова проявляються у віці від 5 до 30 років. Але сучасна медицина має засоби, які можуть дати можливість людям, що страждають цим захворюванням, впоратися з хворобою і вести повноцінне життя. Головним у лікуванні цієї хвороби є постійний прийом препаратів, які допомагають вивести зайву мідь з організму. Застосовувати таке лікування потрібно довічно. Крім того, використовують засоби, що поліпшують роботу печінки, і призначають спеціальну дієту. Людям iз хворобою Вільсона–Коновалова потрібно уникати їжі, в якій міститься багато міді. Це шоколад, кава, горіхи, бобові, гриби, печінка. У поодиноких випадках, коли хвороба надто запущена і консервативні методи лікування вже неефективні, роблять пересадку печінки.