НОВИНИ ПЛЮС

06.06.2013

Логотип до 200–рiччя Кобзаря

В Україні обрали логотип до 200–річчя Тараса Шевченка. Автором найкращого ескізу став викладач Бережанської дитячої художньої школи з Тернопільщини Олег Шупляк. Малюнок тернопільського викладача — це найвідоміший портрет молодого Шевченка, виконаний у синіх тонах.

Як повідомляє прес–служба Міністерства культури, на участь у конкурсі, що розпочався 29 березня, було подано понад 200 робіт. Однак володаря першої премії, тобто малюнка, що не потребує доопрацювання і є бездоганним, визначити так і не вдалося. Отже, 30 тисяч преміальних не знайшли переможця. Натомість ескіз тернопільського художника отримав другу премію і 20 тисяч гривень, відтак був названий лідером, адже потребував найменшого коректорського втручання.

Логотип Шевченкової річниці прикрашатиме поліграфічні та інформаційні продукції, документації та мистецькі заходи під час святкування ювілею Кобзаря в Україні та за її межами.

Китайцi не зомбі

Китайські цензори заборонили прокат нового фільму з Бредом Піттом «Війна світів Z» у себе на батьківщині. Події трилера розгортаються в недалекому майбутньому, де людство веде війну проти зомбі. Китайську владу обурив початок фільму, в якому йдеться про те, що епідемія перетворення людей на зомбі почалася саме в Китаї.

Екранізація фантастичного роману Макса Брукса вже піддавалась критиці з боку китайських цензорів ще під час роботи над фільмом. Тоді кінокомпанія «Парамаунт» погодилась перезняти початок «Війни світів Z» для китайського прокату. Однак кінцева версія цензорів знову не задовольнила.

Убивчий роман — не для Куркова

Відомий український письменник Андрій Курков зізнався, що отримував замовлення написати роман про вбивство Юлiї Тимошенко. У коментарі для Gazeta.ua Курков розповів про сумну тенденцію, коли політики замовляють сюжет книг за великі гонорари.

«Одного року вийшло три книги зі спільним сюжетом з умовною назвою «Убить Юлю». Одну з них написав Рогоза, а про інших авторів говорити не будемо. Мені теж пропонували написати за цим сюжетом. Це було ще перед Помаранчевою революцією», — розповів Курков. Від пропозиції та гонорару в 15 тисяч доларів письменник відмовився, а з виходом «убивчого роману» зітхнув — мовляв, знайшлися ті, які за справу таки взялися.