Червоний, але ненадовго

14.05.2013

У Львові 9 травня пройшло з меншим шумом, ніж у Тернополі, але теж не без пригод. Як повідомляла «УМ», за кілька днів до Дня перемоги міська рада заборонила використання комуністичної та фашистської символіки, а також ухвалила рішення відзначати 8 травня у Львові День жалоби за загиблими під час ІІ Світової війни.

Така ж заборона щодо використання символіки СРСР була прийнята і минулого року. Щоправда, тоді депутати міської і обласної рад зібралися напередодні святкування і прокуратура змогла опротестувати їхнє рішення лише через кілька днів. А нині прокуратура встигла оскаржити рішення міськради ще до «червоного дня календаря». Із самого ранку (о шостій годині) 9 травня суд заборонив проведення в місті будь–яких масових заходів, крім офіційного покладання квітів представниками міської та обласної рад.

За словами депутата ЛМР Любомира Мельничука, в депутатів від ВО «Свобода» була інформація про можливі провокації невідомих осіб, які могли використовувати символіку їхньої партії. Проте все минуло набагато спокійніше у порівнянні з попереднім роком. І міліції нагромадилося менше. Якщо 9 травня 2012–го міліціонери оточили весь Пагорб слави у три ряди, то цього року в місцях проведення масових заходів була тисяча правоохоронців.

На святкування прийшли ветерани, з якими час від часу сперечалися інші старші люди на тему «перемоги чи пам’яті жертв» і «хто ким для кого був». Після покладання квітів офіційними особами суперечки посилились, і міліціонери взялися рознімати розгніваних опонентів.

На Марсовому полі старша жінка спробувала розгорнути червоний прапор, але його одразу в неї забрали. Звідти до Пагорба слави прийшли активісти Української республіканської партії «Собор» з плакатами «Геть, московські окупанти!», «Геть, убивці» та «Москалі go home!».

Коли двоє старших пань накрили вінки червоним стягом, його теж одразу зірвали, як і стрічку на квітах, що мала ко­льори прапора Росії. А троє молодих людей біля Вічного вогню пов’язали георгіївські стрічки на взуття, протестуючи проти вшанування Радянської армії.

Зрештою, обійшлося без великих сутичок. Міліція лише прозвітувала про затримання двох чоловіків, які перебували в стані алкогольного сп’яніння.

 

P. S. Дев’ятого травня в Івано–Франківську правоохоронці, вишикувані шеренгами, також стали на заваді сутичкам націоналістів і комуністів. У цьо­му обласному центрі місцева влада також ухвалювала рішення про недопущення радянської символіки, а прокуратура — опротестувала.