НОВИНИ ПЛЮС

13.03.2013

Повернення блудного «Батька»

Сербська поліція прозвітувала про виявлення викраденого сім років тому з галереї у місті Нові Сад полотна Рембрандта «Портрет батька». Картину знайшли у будівлі серба у містечку Сремска–Мітровіца, чотирьох осіб, причетних до крадіжки, заарештовано. А оригінальність роботи Рембрандта, написаної у 1630 р., уже підтвердила спеціальна експертиза, повідомляє інформагенція ІТАР–ТАКС. Експерти оцінюють вартість картини щонайменше в 3,7 млн. доларів.

Крім портрета, зі згаданої галереї в Нові Сад у 2006 році було викрадено ще три полотна — «Сенека» Рубенса, «Нічний пейзаж з рибалкою» П’єра Франческо Мола, а також «Голова Христа» невідомого європейського художника. Їхня доля поки що невідома.

«Великий Гетсбі» дочекається Канна

Стало відомо, яка картина відкриє 15 травня цьогорічний Каннський кінофестиваль. Це робота австралійського кінорежисера База Лурмана «Великий Гетсбі», знята за мотивами класичного роману Фіцджеральда, повідомляє «Лєнта.ру». Роль Гетсбі виконує Леонардо ді Капріо. Фільм знято в технології 3D. Досі жодна 3D–стрічка не відкривала Канн, якщо не враховувати мультфільма «Вгору», що підняв завісу кінофестивалю в 2009 році.

«Великий Гетсбі» у Канні буде представлено поза конкурсом. Можливо, саме для цієї події продюсери відмінили світову прем’єру фільму, яку раніше планували на грудень 2012 року.

Шишкін збагатив пейзаж

Скандал у російських письменниць­ких колах — автор романів «Взяття Ізмаїла», «Венерина волосина», які взяли головні літпремії країни («Російський Букер» та «Большую книгу»), Михайло Шишкін відмовився представляти свою країну на міжнародному книжковому ярмарку в США BookExpo America 2013 з політичних причин. У листі до «Роспєчаті» письменник заявив, що відмовляється представляти державу, політика якої є «згубною для країни», «де владу охопив кримінальний корупційний режим, де держава є злодійською «пірамідою», де вибори перетворили на фарс, суди належать начальству, а не закону, де є політв’язні, де державне телебачення перетворене на повію, а самозванці пачками ухвалюють божевільні закони, що повертають нас до середньовіччя».

Лист–відмову Шишкін написав ще 27 лютого, проте тільки днями це стало набутком гласності і збурило соцмережі. Найбільш уразливим місцем у Шишкіна, якого критики подеколи називають «російським Джойсом» і якому пророчать ледь не Нобелівську премію, є те, що письменник останні 15 років мешкає переважно у Швейцарії. Тепер владці й суперпатріоти називають Шишкіна «зрадником батьківщини». До цькування письменника долучилися «Наші» та інші радикальні організації.