Майбутнього три покоління ждуть

16.01.2013

Програма розвитку ООН оприлюднила результати проекту «Майбутнє, якого ми прагнемо». Для того, аби зрозуміти, що хвилює пересічних українців, було створено Всеукраїнську краудсорсінгову онлайн платформу. Початок проекту було покладено ще влітку минулого року й протягом кількох місяців усі громадяни України віком від 14 до 83 років, а також українці, які перебувають за кордоном, мали змогу висловити свою думку з приводу того, що потрібно змінити в першу чергу задля покращення якості життя в Україні. Всього було опрацьовано 13 тисяч відповідей на запитання «Що потрібно змінити для покращення якості життя в Україні та у вашому безпосередньому оточенні?». Кожен мав право охопити не більше трьох сфер.

Як свідчать результати дослідження, пересічні українці хотіли б змін насамперед у сфері державного управління (46%). Також наші громадяни мріють про покращення добробуту населення (34%); бізнесу і виробництва (29%); охорони здоров’я (14%); науки і культури (11%); освіти (5%); природних ресурсів (5%); енергетики (2%); якості продуктів (1%). На диво, обійшлося без регіональних особливостей — серед усіх регіонів України шкала з необхідних елементів змін виглядає у відсотковому еквіваленті саме так.

Окремо до проекту було залучено експертів — представників медіа, бізнесу, органів влади, наукових кіл. Думки про те, якими мають бути зміни тієї чи іншої проблемної сфери, серед звичайних опитуваних і експертів суттєво різняться. До прикладу, сфера охорони здоров’я: на думку експертів, українці повинні формувати здоровий спосіб життя, а, на думку опитуваних, органам влади необхідно здійснити реформування системи охорони здоров’я і зробити медицину безкоштовною. Таким чином, розглядаючи кожну сферу, можна дійти висновку: українці пасивні, і змін вони хочуть першочергово не від себе, а від верхів. Синдром «моя хата з краю» настільки охопив людей, що вони в безвір’ї здатні лише на викрики про те, чим вони невдоволені. Звичка до того, що тоталітарна влада все вирішить і все зробить за них, дає про себе знати. Більшість українців стверджують, що найважливіші зміни мають відбутися в державному управлінні й боротьба з корупцією має бути однією з вагомих складових цього процесу.

У процесі обговорення результатів проекту експерти дійшли спільної думки про те, що варто позбавлятися внутрішнього комфорту і майбутні перспективи навряд чи можливі, якщо кожен з українців не вкладатиме частину себе у свою справу, справу на благо України. Всі присутні підтримали думку про те, що найважливішою для українців сферою залишатиметься освіта, а точніше самореалізація й еволюція кожного українця. Лише за таких умов майбутнє аж через три покоління стане таким, якого ми прагнемо вже сьогодні.