Субота спотикання

28.09.2012

Уже зі старту нового навчального року студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ошелешили неприємною звісткою — замість традиційних п’яти щотижневих днів їх змусили гризти граніт науки ще й у суботу. Як компенсацію обіцяли додати десять днів до зимових канікул, продовжуючи таким чином вакації на весь січень. Цю новацію керівництво найбільшого на Прикарпатті ВНЗ мотивувало передусім прагматичним наміром зекономити взимку кошти за оплату комунальних послуг, зокрема теплової енергії.

Негативна реакція студентів на нововведення не забарилася. Не вдаючись до відкритого протистояння з ректоратом, вони виклали своє невдоволення в соціальних мережах, створивши віртуальний громадський рух «Свободу суботам!». Мета — скасувати рішення, яке позбавляло їх одного вихідного дня. «Тимчасове впровадження «шестиденки» — вимушений крок, продиктований суто економічними розрахунками, — пояснила «УМ» проректор із науково–педагогічної роботи університету Надія Кобецька. — Аби впродовж цілої зими підтримувати комфортний температурний режим у всіх навчальних корпусах, доводиться витрачати величезні кошти. А так ми частину з них зможемо заощадити, та й наші вихованці довше відпочиватимуть у січні. Водночас треба визнати, що перед прийняттям рішення ми недостатньо вивчили думки студентів. Проте тепер вийшли на узго­джений варіант зi студентським самоврядуванням».

Що перемовини з ректором Ігорем Цепендою були успішними, «УМ» підтвердив також голова Студентського сенату університету Дмитро Свінціцький. «Звісно, певній частині нашого студентства не подобається такий ритм навчання, — сказав він. — Хоча ректорат, врахувавши нашу позицію, пішов на поступки. Передусім тепер щомісяця вільною від навчання буде одна субота. Можна буде поїхати до батьків, котрі мешкають у віддалених від Івано–Франківська населених пунктах. Зрештою, цей експеримент триватиме лише впродовж першого семестру і за його результатами — позитивними й негативними — робитимемо висновки та діятимемо так, аби максимально захистити права студентів».