Воду ситом не носити...

21.06.2012

У державній казні бракує грошей на виплату пенсій. Це навіть почали визнавати й самі урядовці. Кабінет Міністрів збільшив дефіцит Пенсійного фонду на 7 мільярдів гривень — у цьому днями зізнався віце–прем’єр–міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. «Про проблеми з наповненням Пенсійного фонду вже давно говорять експерти. І вперше цей факт підтвердила сама влада, — коментує «УМ» ситуацію з державною скарбницею експерт Центру Разумкова Павло Розенко. — Таким чином влада повністю визнала свою поразку в проведенні пенсійної реформи — «революція» провалилася і не дала жодних результатів. Сам Сергій Тігіпко, анонсуючи пенсійну реформу, розповідав ЗМІ, що головним досягнення реформи стане збалансування бюджету Пенсійного фонду. Навіть була обіцянка у 2012 році дефіцит повністю мінімізувати, а в 2013 році зробити бюджет ПФ бездефіцитним. Тоді, у 2013 році, планувалося запустити й накопичувальну систему пенсійного страхування — другий рівень — так звану інвестицію в молоді покоління. Але що ж ми маємо на практиці? Дефіцит ПФ у 2012 році не лише не зменшився, а й збільшився. Якщо в минулому році він складав 58 мільярдів, то в цьому році — після останніх змін до бюджету — разом із державними дотаціями становить 65 мільярдів гривень. Якщо порівняти навіть із кризовим 2009 роком, то тоді дефіцит ПФ складав близько 30 мільярдів гривень, сьогодні ж — 65! Це лише доводить повний непрофесіоналізм нинішньої влади: насадили пенсійну реформу, змусили жінок працювати довше на п’ять років, збільшили на 10 років страховий стаж, обмежили в правах «чорнобильців», науковців, військових пенсіонерів. І який від того ефект?».

Експерт зауважує: не лише невдалою пенсійною реформою підірвані сили ПФ. «Економіка України сьогодні фактично зупинилася і не дає позитивних сигналів. За 5 місяців зростання ВВП склало лише 1,8%. Хоча за бюджетними планами цей показник мав бути на рівні 4%. Отож ні держбюджет, ні Пенсійний фонд не отримує належні кошти», — зазначає Павло Розенко. Ось і виходить, що ПФ (маючи й без того катастрофічну дірку в бюджеті) недоотримує навіть заплановані поточні кошти: за 5 місяців Пенсійний фонд недорахувався ще майже 6 мільярдів гривень.

Остаточно знекровлюють пенсійні «засіки» передвиборчі обіцянки Президента Януковича — пенсійні «подачки», «Вітіні тисячі». «Останнім часом витрати держави були збільшені ще на 33 мільярди гривень. І уряд живе за рахунок того, що бере в борг ще більше й більше. Але у держбюджеті, у ПФ немає реальних ресурсів, щоб покривати поточні видатки. Не кажучи про фінансування соціальних ініціатив, про які так багато говорить Президент України, — зазначає Павло Розенко. — Цих коштів не дає економіка, фінансові структури. Співпраця з МВФ зупинена, і кошти від Міжнародного валютного фонду Україна отримає, у кращому випадку, через рік. Залишається єдиний механізм фінансування соціальних виплат — друкарський верстат. Наслідки цього усім відомі — ми таку історію проходили у 2004 році, коли так само була запущена «паперова» гривня, а після ви­борів Україну накрила хвиля інфляції й послаблення гривні. І перші ознаки ми вже маємо: останні два тижні національна валюта девальвувалася приблизно на 1%. Це при тому, що в Україні проводиться Євро–2012 і притік туристів навпаки мав би посилювати гривню».

Фахівці переконують: до виборів влада буде тримати ситуацію під контролем і зробить усе, щоб не допустити збільшення цін. «А після виборів популістська соціальна політика призведе до того, що ми побачимо суттєве зростання цін на абсолютно все — від продуктів харчування до житлово–комунальних послуг», — прогнозує Павло Розенко.

Зараз Пенсійний фонд виконує свої зобов’язання, затримок немає, але Павло Розенко наголошує: з усіх регіонів України надходить тривожна інформація, що працівників бюджетної сфери, зокрема, вчителів, лікарів, науковців, змушують писати заяви на відпустку за власний рахунок. «Про що це свідчить? У бюджетних організацій уже зараз не вистачає коштів на виплату зарплати. І виходить, що пенсії виплачують за рахунок працівників бюджетної сфери», — стверджує Павло Розенко. Відтак за нинішньої ситуації під загрозою опиняється не тільки виплата всіх соціальних гарантій і пенсій, а зарплат медикам, освітянам, фінансування стипендій.

Не так давно хвиля вимушених відпусток прокотилася і київськими ВНЗ: викладачів силоміць змушували писати заяви на відпустки за власним бажанням. На скорочення зарплат та неоплачуваний «відпочинок» нещодавно скаржилися і працівники Національної академії наук України. «На жаль, це не поодинокі факти, а системна державна політика економії», — резюмує Павло Розенко.