Надія Віри

03.12.2010
Надія Віри

Руки Вірі замінили... ноги. (Фото автора.)

Долати щоденні труднощі — ось чеснота, що творить людину, сповнену жаги до життя. Такою героїнею нашого часу є 28–річна Віра Фещук — дівчина, котра народилася без рук, однак не здалася і досягла вершин, недоступних багатьом здоровим людям.

 

Талановита вишивальниця і візажист Віра iз села Залісці, що на Тернопільщині, нещодавно побувала у Києві, де вона провела майстер–клас із макіяжу. Незважаючи на фізичні обмеження, протягом усієї зустрічі дівчина була весела і привітна, охоче відповідала на запитання, а також представила непересічне вміння наносити макіяж ногами.

Віра народилася у простій селянській сім’ї п’ятою дитиною. Усі старші брати і сестри з’явилися на світ цілком здоровими, а чому Віра народилася без рук, лікарі так пояснити і не змогли. Ходити вона навчилася лише у три роки. Однак уже в дитинстві дівчинка почала демонструвати небувалу волю до життя. З семи років почала вишивати. Спочатку було дуже важко, зізнається Віра, — не обійшлося без болючих уколів, пальці ніг не слухалися. Однак вже через два тижні їй удалося завершити першу вишивку. Нині Віра є автором вишуканих шедеврів, деякі з яких виконані бісером!

Більшість часу дівчина проводить удома. Каже, по господарству багато роботи, вона допомагає матері та доглядає за своїм домашнім садом. Кожна мати могла б пишатися такою помічницею: Віра ногами чистить картоплю, прибирає в домі, прасує, пере, навіть пересаджує вазони. Що вже казати про те, що дівчина вміє красиво писати, самостійно користується мобільним телефоном і побутовою технікою.

Крім того, Віра уважно слідкує і за собою, робить педикюр і підфарбовується. Саме перша практика на власному обличчі спонукала дівчину серйозно зайнятися мистецтвом макіяжу. Професійно Віра зацікавилася цим питанням п’ять років тому. З того часу вона досягла значних успіхів. Важливим поштовхом у творчому зростанні став її візит до Києва, де вона пройшла курси візажистів. Як зазначила сама Віра, за шість днів тренінгу вона дізналася багато нового, що й продемонструвала під час майстер–класу.

На глибоке переконання дівчини, «у кожної людини повинна бути мета, тому що без мети не можна нічого досягти». Ця проста сентенція є основоположним принципом, за яким живе і сама Віра. Мрій у неї дуже багато, і всі вони, вірить дівчина, будуть неодмінно втілені в життя. Так, у майбутньому їй би хотілося стати професіональним візажистом та зробити макіяж Ані Лорак. До більш далекосяжних планів належить відкриття власного салону краси.

До речі, під час зустрічі одне з її давніх бажань стало реальністю — організатори майстер–класу подарували дівчині ноутбук, про який вона мріяла вже багато років. Важко передати радість та розчулення, які світилися в той момент в очах дівчини...

Незважаючи на фізичні вади, Віра — енергійна, цілеспрямована та сповнена снаги до нових звершень. Дивлячись на неї, не думаєш, що якась з її цілей залишиться невтіленою, адже дівчина має в серці те, що не вмирає.

Анастасія ВЛАСЕНКО