Перші до фанатизму

Перші до фанатизму

До дня голосування на місцевих виборах залишилося два з половиною тижні. Безумовно, 31 жовтня відбуватиметься найцікавіше, але з цієї виборчої кампанії вже можна зробити висновки.

На Венецію не озирайтесь

На Венецію не озирайтесь

Минуло майже два тижні відтоді, як Конституційний Суд своїм скандальним рішенням щодо скасування політреформи–2004 зобов’язав органи влади невідкладно привести українське законодавство у відповідність до Конституції 1996 року. Нова влада кинулася поновлювати Президенту Януковичу повноваження Кучми, який усюди говорить не про збільшення влади, а лише відповідальності. Водночас опозиція сподівається на зовнішній чинник — висновок Венеціанської комісії щодо законності рішення КСУ від 1 жовтня. Оскільки авторитетні експерти Ради Європи з конституційного права у Венеції таких рішень швидко не ухвалюють, можна припустити, що до оприлюднення їхньої оцінки (за попередніми даними, не раніше весни 2011 року), весь розподіл владних повноважень в Українi буде успішно «реанімований» відповідно до Конституції Кучми.

Фронт між владою і владою

Фронт між владою і владою

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Днями невідомі скоїли напад на приміщення осередку «Фронту змін» у Красноармійську (Донецька область). Акт вандалізму відбувся незадовго до того, як у місті мав побувати лідер «ФЗ» Арсеній Яценюк. Зловмисники побили вікна, облили приміщення та обладнання фарбою. «Передвиборчі новини перетворилися на кримінальну хроніку — погрожують людям, трощать офіси, грубо фальсифікують документи на виборчих дільницях та у виборчих комісіях», — поскаржився Яценюк, приїхавши у Красноармійськ.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Нові правила «Жы–Шы»

Нові правила «Жы–Шы»

Про Едуарда Матвійчука пересічний українець навряд чи знає багато. Цей виходець із Закарпаття запам’ятався хіба тим, що, вперше пройшовши до парламенту в 2002 році за списком «Нашої України», через рік перебіг до Партії регіонів. В Ужгороді з постаттю колишнього вчителя фізики в Ясінях та інспектора митниці в Чопі асоціюють чи не єдину російськомовну газету «Європа–центр», у якій він недовгий час значився шеф–редактором. Також із його іменем пов’язують торговий центр «Люксор». Ще Матвійчук був президентом ФК «Верховина». Ото, мабуть, усі відомі діяння депутата Верховної Ради з восьмирічним стажем.

Цю загалом непримітну особу Президент Янукович призначив 18 березня головою держадміністрації Одещини, найбільшої області в Україні, рівної за площею Республіці Молдова. За які заслуги? Матвійчук відповідав за результат президентських виборів на Одещині. Є результат — є посада. Цікаво, що за день до призначення всі пророкували відповідальне місце в стратегічно важливому регіоні «литвинівцю» Сергієві Гриневецькому. Однак, як подейкують, на аудієнції в Януковича представник Одещини, який очолював ОДА до 2005 року, дозволив собі надто самостійне мислення, і наступного ранку «губернатором» став Едуард Матвійчук.

«Западенець» Матвійчук кинувся спростовувати свою «українськість». Приміром, перед 9 травня висунув вимогу до мерії Одеси вивісити в місті червоні прапори. А раніше, вже за тиждень свого управління, Матвійчук видав розпорядження, за яким Одеська обласна адміністрація повинна вийти зі складу співзасновників газети «Чорноморські новини», що означало припинити частку свого фінансування. А це значить — приректи газету якщо не на моментальну смерть, то на повільне згасання. Не дивно, що Національна спілка журналістів внесла Едуарда Матвійчука в десятку найбільших душителів української журналістики.

Всі статті рубрики