НОВИНИ ПЛЮС

13.10.2010

Мовне питання

Інститут української мови Національної академії наук разом з Інститутом мовознавства ім. О. Потебні за дорученням НАНУ та на прохання Голови Верховної Ради Володимира Литвина проаналізували сім «мовних» законопроектів, що преебувають на розгляді парламенту, і рекомендували не ухвалювати жоден із них. Про це агенції УНІАН повідомив директор Інституту української мови НАНУ Павло Гриценко. За словами фахівця, «вони недопрацьовані, містять багато суперечностей і посилюють регіоналізацію та розкол України». Окремо пан Гриценко згадав результат аналізу законопроекту №1015–3 «Про мови в Україні» «регіонала» Єфремова, комуніста Симоненка та «литвинівця» Гриневецького, що викликав найбільший резонанс у суспільстві: «Такий закон приймати не можна. Його дух — підкреслення усього регіонального на противагу цілісності країни». Директор інституту стверджує, що насправді законопроект Єфремова—Симоненка—Гриневецького не піде на користь російській мові, адже породить спротив їй.

Мітинг за мову — на Покрову

14 жовтня о 18.30 у Києві на Софіївському майдані за ініціативи Народного комітету захисту України відбудеться мітинг на захист української мови. Акція пройде під гаслом: «Оборонимо мову, врятуємо Україну!», у проекті резолюції — вимога зняти з реєстрації ВР антиукраїнський законопроект про мови. За повідомленням УНІАН, очікується, що в заході візьмуть участі лідери політичних партій, громадські діячі, зокрема Леонід Кравчук, Дмитро Павличко, В’ячеслав Брюховецький, В’ячеслав Кириленко та інші.

«Трусять» фірму Шуфрича

В офісі ЗАТ «Нафтогазвидобування» з понеділка триває обшук і виїмка документів. За даними джерел сайту «Дзеркало тижня», «трус» фірми на київському Подолі проводить Служба безпеки України на підставі «забезпечення контррозвідувальної діяльності». У 2002 році частину «Нафтогазвидобування» придбав народний депутат Нестор Шуфрич, зосередивши у своїх руках понад 50% акцій компанії.