Фронт між владою і владою

13.10.2010

Днями невідомі скоїли напад на приміщення осередку «Фронту змін» у Красноармійську (Донецька область). Акт вандалізму відбувся незадовго до того, як у місті мав побувати лідер «ФЗ» Арсеній Яценюк. Зловмисники побили вікна, облили приміщення та обладнання фарбою. «Передвиборчі новини перетворилися на кримінальну хроніку — погрожують людям, трощать офіси, грубо фальсифікують документи на виборчих дільницях та у виборчих комісіях», — поскаржився Яценюк, приїхавши у Красноармійськ.

Як уже писала «УМ», нещодавно це місто у всуціль «синій» області створило справжню політичну сенсацію: із фракції «Регіонів» — партії влади — в міськраді вийшло 11 депутатів. І п’ятеро з них вступили якраз у «Фронт змін».

Проте не всі перейнялися нападом. Так, «губернатор» Донеччини Анатолій Близнюк, відомий своїм гострим язиком, звинуватив місцевий актив «фронтовиків» у інсценізації. Він натякнув, що цим займався такий собі пан З. — очевидно, йшлося про Анатолія Зінченка, екс–голову фракції Партії регіонів у міськраді. «Тому треба [до того як приїде Яценюк] пану З. свою контору — де він як бізнесмен живе і говорить, що тут знаходиться партія, — пофарбувати, спробувати розбити вікно й сказати, що хтось із політичних міркувань це зробив», — зазначив Близнюк. «Це просто можливість для людини привернути хоч якусь увагу», цитує регіонального главу ОДА агенція УНІАН.

Коментуючи події довкола виборів, голова «Фронту змін» Арсеній Яценюк сказав, що представників його команди змушують виходити зі списків, тиснуть на лікарів, учителів – «на всіх людей, які працюють у державному секторі».

Звісно, можна поспівчувати екс–Голові Верховної Ради, але слова пана Арсенія про наїзди з боку інших сил здивували. Адже списки «Фронту» багаті не лише вчителями і лікарями, а й значно впливовішими представниками державних та владних структур. Іноді просто дивуєшся, як Яценюкові вдається поєднувати опозиційну риторику з таким кадровим наповненням.

Скажімо, до списку «ФЗ» на виборах до Київської облради потрапили заступник директора компанії «Газ України» Олександр Присяжнюк, начальник Державної інспекції по цінах в області Олег Чернецький, начальник відділу головного управління економіки Київської ОДА Вадим Кушніков. Заради справедливості треба відзначити, що на Київщині «фронтовикам» ведеться нелегко. За словами Яценюка, у мажоритарному окрузі було відмовлено в реєстрації голові обласного осередку Володимиру Полочанінову, а у Василькові партію зняли з виборів у багатомандатному і одномандатних округах.

Партії Яценюка вдалося залучити до себе й мерів кількох великих міст. Зокрема, на Одещині список «Фронту» в облраду очолює мер Одеси Едуард Гурвіц (у списку — віце–мери, члени виконкому тощо). Це хоч виборна, але влада. І в мери екс–«нашоукраїнець» Гурвіц іде від «Фронту змін». А, наприклад, у Вінницьку облраду за списками «ФЗ» балотується кілька людей із команди міського голови Володимира Гройсмана.

Микола КВАСНИЙ