«Головне не відсотки, а люди»

13.10.2010

Учора голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко перебував на Волині — презентував позицію оновленої партії та тих, хто представлятиме на виборах до місцевих рад.

У таборі волинських депутатів, які у 2006 році отримали мандати рад різних рівнів під прапором «Нашої України», не обійшлося без відчутних втрат. Процес «тушкування» особливо боляче вдарив по фракції «НУ» в обласній раді. Колишні «помаранчеві» голови Волинської ОДА Бондар та Романюк тепер балотуються кандидатами в мери Луцька від «Єдиного центру» та «Сильної України»; у списках інших партій засвітилися деякі депутати–«нашоукраїнці» із числа представників бізнесу. Дехто з «перебіжчиків» здобуває мандат на мажоритарних округах, заручившись підтримкою Партії регіонів. На відміну від обласної, фракція «НУ» в Луцькій міській раді виявилася стійкою і зберегла свою чисельність. Керівник фракції адвокат Андрій Козюра висунутий однопартійцями кандидатом на посаду міського голови. І хоч місцеві політологи не вважають його фаворитом (а загалом за крісло міського голови боротиметься 18 кандидатів), але визнають одним із найактивніших депутатів міськради. Молодий політик іде на вибори із розробленою «Стратегією розвитку міста 2010—2020».

«Як оновлена політична сила ми беремо на себе повну політичну відповідальність за наших кандидатів. Молоді люди, яких ми підтримуємо, мають розуміння того, що робити, що є першочерговим для міста, для області. За кожним словом Андрія Козюри, Сергія Слабенка (голови фракції «НУ» в облраді. — Ред.) стоїть слово Наливайченка і всієї «Нашої України», — сказав Валентин Наливайченко на прес–конференції в Луцьку. — Підтримати людей, яких поважає громада, і взяти за них відповідальність. Ми не замовляємо соціологій, для нас головне люди, а не відсотки».

На запитання журналістів стосовно перспектив фракції «Нашої України» у Верховній Раді голова політради «НУ» заявив: «Я всім обіцяю, що ми відновимо фракцію «Нашої України». Мародери, корупціонери вже пішли. Час ділити крісла теж відійшов. Ми пишаємося тим, що 71 депутат із «НУНС» не голосуватиме за антиукраїнський закон про мови. І надалі будемо захищати все українське — мову, історію, культуру».

За словами Наливайченка, «Наша Україна» підтримала студентські акції протесту проти введення платних послуг у вишах. І найближчим часом реєструватиме в парламенті нову постанову про звільнення з посади міністра освіти й науки Дмитра Табачника.

Серед багатьох соціально–економічних питань, що хвилюють усіх українців (захист малого й середнього бізнесу, створення робочих місць, захист малозабезпечених громадян) голова політради «НУ» окреслив також низку питань, актуальних для Волині і Луцька зокрема. Використання податків від транскордонних структур у прикордонних областях треба використовувати на розвиток цих регіонів, каже Наливайченко. За їх рахунок можна фінансувати, наприклад, сільську медицину, яку уряд майже перестав фінансувати. До Євро–2012 для прикордонних областей необхідно створити пільговий інвестиційний режим, щоб території розвивалися. «Наша Україна» вимагає також скасування податкової міліції, відновлення спрощеної системи оподаткування, що дозволить розвиватися малому і середньому бізнесу, а значить, дасть нові робочі місця. Соціально–економічну й політичну програми «НУ» Наливайченко презентував лучанам під час зустрічі з виборцями у Палаці культури міста.