На Венецію не озирайтесь

13.10.2010
На Венецію не озирайтесь

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Минуло майже два тижні відтоді, як Конституційний Суд своїм скандальним рішенням щодо скасування політреформи–2004 зобов’язав органи влади невідкладно привести українське законодавство у відповідність до Конституції 1996 року. Нова влада кинулася поновлювати Президенту Януковичу повноваження Кучми, який усюди говорить не про збільшення влади, а лише відповідальності. Водночас опозиція сподівається на зовнішній чинник — висновок Венеціанської комісії щодо законності рішення КСУ від 1 жовтня. Оскільки авторитетні експерти Ради Європи з конституційного права у Венеції таких рішень швидко не ухвалюють, можна припустити, що до оприлюднення їхньої оцінки (за попередніми даними, не раніше весни 2011 року), весь розподіл владних повноважень в Українi буде успішно «реанімований» відповідно до Конституції Кучми.

Сьогодні на столі в Президента мають опинитися нова редакція закону про Кабмін та зміни до закону про регламент Верховної Ради, ухвалені нардепами наприкінці минулого тижня. Принаймні направити у вівторок–середу на підпис Януковичу ці закони (уряд тепер формують не фракції, що об’єдналися в коаліцію, а Президент, як і передбачає «стара» Конституція) обіцяв учора спікер ВР Володимир Литвин. Він же переконаний, що Банкова проведе консультації з парламентською більшістю щодо кадрових змін в уряді (нагадаємо, що крісел мають позбутися, за законом, два віце–спікери). А в тому, що Президент «перетрусить» кадри в Кабміні, Голова ВР не сумнівається.

Наприкінці тижня за кордоном почнуть розбиратися в легітимності конституційних змін в Україні: 15—16 жовтня відбудеться перше засідання Венеціанської комісії щодо «українського конституційного питання». Оцінку конституціоналістів хоче почути Парламентська Асамблея Ради Європи, яка й замовила їм експертний висновок. Раніше лідерка БЮТ Юлія Тимошенко приписувала заявку власній політичній силі, хоча «венеціанці» не роблять правових експертиз для політичних партій, лише для РЄ. Мало того, Леді Ю заявляла, що венеціанські експерти оцінять рішення КС уже цими вихідними. Утім це лише потішило правників iз Партії регіонів. За словами голови Комітету ВР iз питань правосуддя Сергія Ківалова, рішення Венеціанської комісії варто чекати максимум рік, а за скороченою процедурою — від шести до восьми місяців.

Представник ПАРЄ у Венеціанській комісії, «регіонал» Сергій Головатий каже, що на першому засіданні лише інформуватиме експертів iз конституційного права щодо конституційних подій в Україні. І лише після цього секретаріат Венеціанської комісії поінформує ПАРЄ, в які саме терміни вони нададуть свій висновок.