Перші до фанатизму

13.10.2010

До дня голосування на місцевих виборах залишилося два з половиною тижні. Безумовно, 31 жовтня відбуватиметься найцікавіше, але з цієї виборчої кампанії вже можна зробити висновки.

Найбільш конкурентними будуть вибори до Херсонської та Львівської обласних рад. На депутатські крісла тут претендують висуванці 44 партій. Натомість найменша кількість політичних сил зареєструвалася на виборах до Дніпропетровської облради: лише семеро. Такі дані наводить громадянська мережа «Опора», яка проводить моніторинг виборів і оформляє дві тисячі своїх спо­стерігачів.

Територіальні виборчі комісії були сформовані вчасно й у відповідності до законодавства. Про це заявила «профільна» структура, яка відстежує виборчий процес, — Комітет виборців України. Формально у складі ТВК було дотримано рівне представництво влади та опозиції, але сили, близькі до Банкової, отримали перевагу в керівництві комісій.

«Опора» відзначає, що порушення балансу представництва пов’язане, зокрема, з тим, що значна частина членів ТВК відмовилась працювати у комісіях. «Причинами такої відмови є як адміністративний тиск на окремих членів, так і безвідповідальна робота парторганізацій. Серед політичних партій, які забезпечили собі представництво у ТВК, найбільше членів комісій втратила ВО «Батьківщина» — 20 відсотків загальної кількості вибулих, що в абсолютних цифрах становить 31 особу», — зазначає «Опора».

Процес висунення кандидатів, за оцінкою КВУ, пройшов у вільній обстановці. При цьому комітет констатував «не зовсім коректну гонитву партій за отриманням першого номера в бюлетені», що спричинило «нервову атмосферу під час подачі реєстраційних документів». Як писала «УМ», у низці областей влада йшла на обман і трюки, включно з «чорними ходами» та скасуванням реєстрації, аби першими зареєструвала документи Партія регіонів. Той, хто найраніше заносив пакет рішень у ТВК, отримував перший номер у бюлетені.

І от став відомим результат старань «регіоналів». Вони матимуть перший номер у бюлетенях на виборах до 21 облради (із 23 областей, де проводитимуться вибори) та ще й Верховної Ради Криму! Лише у двох бюлетенях першою буде «Батьківщина» — на Вінниччині та Житомирщині. Трохи менший ужинок «регіонали» заробили на виборах у міськради обласних центрів: «сині» виявилися першими в бюлетенях 20 міст із Сімферополем включно. По одному першому рядку матимуть «Батьківщина», Компартія та «Совість України». Зацикленість «регіоналів» на нумерології, погодьтеся, вражає. «Перший номер дає Партії регіонів перевагу над іншими учасниками перегонів, — вважають експерти «Опори», — оскільки таким чином ПР може оптимізувати виборчу кампанію по всій країні та суттєво зменшити виборчі витрати».

Комітет виборців констатував, що ТВК «занадто прискіпливо» ставились до реєстрації певних суб’єктів виборчого процесу. Здебільшого це стосувалося ВО «Свобода», «Сильної України», «Батьківщини», «Фронту змін». КВУ зазначає, що найбільш резонансними були відмови реєструвати списки ВО «Батьківщина». «Багато в чому дана ситуація була спровокована внутрішніми конфліктами всередині цієї політичної сили та статутними недоліками партії, які були використані їхніми політичними опонентами. Територіальні управління юстиції використали процесуальні формальні зачіпки для затягування процесів перереєстрації, через що центральне керівництво партії «Батьківщина» втратило контроль над кандидатами в дві обласні ради та кілька місцевих рад», — зазначають експерти КВУ.