Не старіє душею «Артек»

05.03.2010
Не старіє душею «Артек»

Сніг справжній в «Артеку» — рідкість. Але цієї зими одній із змін пощастило погратись у сніжки. (Фото прес–центру МДЦ «Артек».)

По дорозі до Гурзуфа зустрів декілька новеньких автобусів із дітьми в однакових яскраво–зелених куртках. Пізніше з’ясував, що дітей везли на екскурсію до сусіднього Партеніта, у місцевий дельфінарій. Інші їхні ровесники в той час сиділи на уроках в артеківській школі. По обіді загони мали помінятись місцями — кожен день в «Артеці» розписаний ледве не по хвилинах до кінця зміни.

 

Як потрапити в «Артек»?

Перший цьогоріч заїзд до «Артеку» припав на новорічно–різдвяні канікули. Заїзд не чисельний, позаяк комерційний — батькам тих 140 щасливчиків довелося сплатити за «повний пансіон» із власної кишені. Узагалі ж вартість путівки на всю зміну, себто 21 день, як повідомила мені керівник інформаційної служби знаної дитячої оздоровниці Олена Мех, коливається в межах шести–восьми тисяч гривень. І таких путівок до кінця року буде реалізовано близько тисячі, а це тільки десять відсотків від усієї кількості путівок. Решту ж Міністерство у справах сім’ї, молоді і спорту через свої обласні структури має безкоштовно розподілити серед вихованців сиротинців, шкіл–інтернатів, дітей із малозабезпечених родин, переможців різних творчих конкурсів і спортивних змагань.

Перша ж повноцінна артеківська зміна розпочалася на початку лютого, на підході наступна, березнева. Нині максимально задіяні всі п’ять цілорічних таборів — «Морський», «Янтарний», «Хрустальний», «Кипарисний» і «Лазурний». У них бюджетним коштом відпочили 1770 дітей з усіх регіонів країни.

Такого завантаження взимку керівник прес–центру «Артеку» Тетяна Григорець не пригадує за всю новітню історію. І знаходить цьому пояснення: мовляв, резонансний «промоушн» (голодування гендиректора Бориса Новожилова, протестні акції персоналу, гучні заяви «друзів «Артеку» за межами України. — Авт.) в медіа просто змусили очільників країни втрутитись у ситуацію. Інакше нею могли запросто скористатись ті, хто виношував плани подальшого перепрофілювання міжнародного дитячого центру в тренувальну базу для національної олімпійської збірної чи елементарного його банкрутства з одночасним «підчищенням» такої ласої території. Але після ухвалення Верховною Радою торік Закону України «Про державну підтримку дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» та розпорядження Кабміну щодо заходів із нагоди 85–річчя «Артеку» все стало на свої місця.

«Тут класно...»

Із самими юними відпочивальниками я поспілкувався на перерві в їхній розкішній чотириповерховій школі з видом на море і Медвідь–гору. «Царський» подарунок шестирічної давності екс–президента Леоніда Кучми одночасно слугує й дітям Гурзуфа. Для останніх — це спеціалізована школа з поглибленим вивченням іноземних мов, якою опікується Ялтинська міськрада.

«До нас дуже добре ставляться вожаті, розуміють нас,— перераховує плюси свого відпочинку 14–річна Віка Кручковська з Луцька,— захопливі екскурсії, уроками не навантажують (на день — усього чотири години занять. — Авт.), шкільний матеріал подається стисло, нічого зайвого, домашніх завдань не задають — словом, тут класно». А ще Віці та її подрузі–землячці Оксані Кальковій підфортунило, бо обоє потрапили до найкращого табору — «Морського». Це тритижневе задоволення дівчатам дісталося як нагорода за друге місце в міжнародному пісенному фестивалі, що проходив торік у Польщі.

Інший мій співрозмовник, 15–річний Ашур Веніамінов із Нової Каховки, радіє, що має змогу займатися з однолітками в спортивном гуртку, а саме — досхочу пограти у футбол, хоча його голов­на пристрасть — кікбоксинг. Ашур — чотириразовий чемпіон України з цього єдиноборства, за що й отримав путівку до «Артеку».

А от його ровесник Георгій Томашевський із Рівненщини подібними здобутками похвалитися не може. Він — усього лише учень звичайного профтехучилища. Три роки тому хлопець, який росте без батька, вже побував в «Артеку». Йому сподобалось, особливо захопили технічні гуртки, басейн із морською водою. Тож коли знову запропонували безкоштовну путівку — не відмовився.

Узагалі ж за результатами анкетування 2009 року, як мені повідомили у психологічній службі «Артеку», від 87 до 93 відсотків дітей загалом позитивно відгукнулися про своє перебування в оздоровниці. При цьому враховувались варіанти відповідей аж на 17 анкетних запитань. Приміром, таких: «Чи можеш сказати, що тебе любили, цінували і поважали у загоні?», «Чи вдалося тобі продемонструвати в «Артеці» свої здібності?», «Ти хотів би зустрітися зі своїми вожатими ще?» тощо.

Звідки береться артеківський дух?

Алгоритм роботи з дітьми в «Артеку» має усталену традицію й оповитий неповторною атмосферою. «Усе зводиться до головного — щоб дітям разом було цікаво», — пояснює мені керівник загальноосвітнього центру МДЦ «Артек» Ольга Мойсеєва. А це багато в чому залежить від особистих якостей, вміння та хисту вожатих. Їх, до слова, в дитячому центрі аж 237: по троє на загін, який, у свою чергу, налічує 25 підопічних. Кістяк складають місцеві, себто студенти Кримського факультету Національного педуніверситету імені Драгоманова, що базується безпосередньо на території «Артеку». Інші — практиканти з 42 вишів України, Білорусі, Росії, які працюють вахтовим методом.

«Торік, — згадує керівник психологічної служби оздоровниці Лідія Чуніхіна, — до нас на міжнародний фестиваль «Шкільна райдуга» завітав колега з Туреччини. Чоловік там працює в аналогічному дитячому таборі. Він розповів, що в його закладі є все, що тільки потребує душа підлітка, — дельтаплани, аероплани, акваланги, аквапарки. Тільки немає оцього неповторного артеківського духу. Тож його, виявляється, сюди спеціально відправили, аби він його пізнав. Щоб зрозумів, як наші діти обходяться без аеропланів, але при цьому цілком контрольовані й життєрадісні. Знаєте, влітку за комерційними путівками до нас приїжджають діти, які вже побачили півсвіту. Причому інколи залишаються у нас аж на три літні зміни. Їхні батьки нам кажуть: мовляв, у дітей є багато можливостей, але немає можливості ось такого живого спілкування з ровесниками, яке вони отримують саме в «Артеку»...

 

ДО РЕЧІ

Нинішнього літа артеківці приміряють нову форму, яку розробила відома дизайнерка Ганна Бублик. Вона одягла дітей та вожатих у яскраві сорочки, шорти, спідниці та кепки з козирком (окрім повсякденного комплекту, Ганна Бублик розробила й варіанти святкової форми для дівчат і хлопців). Ідентифікувати артеківців можна буде також за надписом на одязі «Артек» і цифрою «1925» — рік заснування табору. Важливо, що нову форму шитимуть із натуральних тканин і влітку діти не потерпатимуть у ній від спеки.

 

СВЯТКУВАННЯ

Кульмінацією урочистостей з нагоди 85–річчя «Артеку» має стати велике театралізоване дійство на центральному стадіоні 16 червня. Цей захід збере разом артеківців різних поколінь та країн. Улітку тут також планують провести національний відбір пісенного конкурсу «Дитяче Євробачення». А ще — традиційний Всеукраїнський конкурс «Таланти багатодітної родини» та Всеукраїнську спартакіаду серед дітей з обмеженими можливостями «Повір у себе». Естафету подій влітку продовжать міжнародний кінофестиваль «Артек», фізкультурно–патріотичний фестиваль школярів «Козацький гарт». Центральним же міжнародним проектом цьогоріч має стати фестиваль «Змінимо світ на краще!», у рамках якого вперше відбудеться перша Генасамблея Всесвітньої дитячої ліги націй.