Про порно з «БесСпорно»

13.08.2009

Із 11 по 16 серпня у місті Виборг, неподалік Санкт–Петербурга, триває XVII фестиваль російського кіно «Вікно у Європу». У конкурсну програму ввійшло 50 стрічок ігрового, неігрового та анімаційного кіно як відомих режисерів, так і початківців. Серед зірок російського кінематографа Сергія Гармаша, Бориса Грачевського, Михайла Єфремова, Олексія Жаркова, Анатолія Кузнєцова, Володимира Хотиненка, Іллі Демічева помітною персоною цьогоріч буде київський режисер Олександр Шапіро з фільмом «БесСпорно». Директор кінофестивалю Артем Медведєв під пильним оком міністерства культури Росії і Російсько–Європейської кіноасоціації створив своє дітище як метод просування російського кіно в Європу, тому впродовж тижня показуватимуть винятково російські фільми, якими згодом можна буде атакувати західні міжнародні кінофестивалі.

Участь скандального київського режисера у «Вікні в Європу» не випадкова. Шапіро хоча й не легенда артхаузу, однак талановитий творець, який не раз світився в Європі через українське вікно. Його картини «Путівник» і «Хеппі Піпл» були представлені на Берлінському кінофестивалі у програмі Forum, а на кінофестивалі «Кіношок» «Хеппі» присудили приз за найкращий сценарій. Це, безсумнівно, шапіровське кіно, яке, можливо, вперше не дратуватиме непідготовленого глядача. Режисер славиться обірваним монтажем, який усім своїм єством має нагадувати зйомки прихованою камерою десь на забутих Богом київських вулицях і гламурних клубах. Але не в «БесСпорно». Це перший проект режисера, який він знімав не за власним сценарієм (сюжет Єгора Голованника), на замовлення московської кінокомпанії Plan і в жорстких умовах продюсерського кіно. Поряд із непрофесійними акторами тут грає Ольга Сумська, Олексій Горбунов, Віталій Линецький. У Шапіро фішка — знімати київські об’єкти, навіть якщо Росія дає мільйон доларів. Хоча з сюжету не дуже то й розбереш, де проходять події — у столиці України чи в якомусь енному містечку однієї з країн СНД. «Сюжет із легкими натяками на порно. Юний герой іде в цю індустрію з головою. У нас усе пристойно, у межах. На свідомість підлітків не впливатиме. Я не повчаю. Займаю роль спостерігача з камерою», — каже про «БесСпорно» Олександр Шапіро. Юнак Макс (актор Антон Комяхов) мобільним телефоном знімає сумнівні «пози» спершу в школі, потім на швейній фабриці, а вся ця порноіндустрія досягає апогею в Палаці «Україна», де після бійки залишається гора трупів.

По закінченню кінофестивалю «Вікно в Європу» росіяни готуються з фільмом Шапіро «БесСпорно» торувати маршрут на Каннський кінофестиваль.