Колеса на піску

06.08.2009

Рушієм цієї благородної справи стала профільна депутатська комісія міськради. Саме її представники, врахувавши побажання громадських організацій інвалідів, поклопотали про те, щоб у пляжній зоні на березі Ворскли для облаштування такого пляжу було виділено шість соток землі. За кілька тижнів тут очистили пісок від сміття, плитами виклали «візочні» доріжки, спорудили роздягальні й туалети з відповідними зручностями і навіть встановили невеликий надувний басейн. На все те з міської казни «капнуло» 32 тисячі гривень, більша сума надійшла від місцевих підприємців­спонсорів.

Під час офіційного відкриття пляжу люди з особливими потребами дякували міській владі за турботу про них і водночас просили її представників трохи «доробити» його. Зокрема, вже найближчим часом зручнішими та безпечнішими стануть підступи та під’їзди до цієї місцини. Неодмінно з’являться тут і пандус для спуску до води, і «тіньові» навіси. Ці й інші вдосконалення передбачені у програмі перетворення «інвалідського» пляжу на своєрідний літній реабілітаційно­відновний центр.

Подальше його облаштування дасть змогу багатьом інвалідам, не вирушаючи у виснажливі подорожі на морські «спецкурорти», одержувати майже весь набір реабілітаційно­відновних процедур біля води, а також займатися спортом на березі річки в рідному місті. Планують запрошувати сюди інвалідів і з інших міст, країн. Зокрема, полтавським пляжем для людей з фізичними вадами вже зацікавилися ті росіяни, котрі влітку шукають не лише води, сонця та свіжих фруктів, а й клімату, помірнішого за причорноморський.

А от відгороджувати «свій» пляж парканом чи сіткою від загальноміської зони відпочинку ці люди не збираються. Бо ж, за словами голови обласної організації Товариства інвалідів Сергія Чумака, і створювали його саме для того, щоб, з одного боку, усунути реальні перепони на шляху його побратимів до «водного» релаксу, а з іншого — подолати будьякі психологічні бар’єри у спілкуванні зі звичайними людьми, в тому числі й на відпочинку.