«Моя безпечна On–ляндія»

26.07.2008
«Моя безпечна On–ляндія»

Святослав Вакарчук із переможцями конкурсу «On–ляндія — моя безпечна веб–країна». (Фото автора.)

«У тата є комп’ютер і в мами є. А тепер і в мене — особистий!» — раділа дев’ятирічна Анастасія Єфремова з Краматорська, розглядаючи свою нагороду — новенький ноутбук. Настя перемогла в дитячому конкурсі «On–ляндія — моя безпечна веб–країна», 11 фіналістів якого отримували призи і привітання в столичному «Бейбі–барі». У конкурсі взяли участь діти від семи до 14 років з усіх регіонів України. Учасники мали написати твір–сценарій про On–ляндію — український інтернет–сайт для дітей, запущений у світову «павутину» два місяці тому. Уже багато юних користувачів інтернету знають, що за адресою www.onlandia.org.ua можна знайти різнопланові матеріали для дітлахів, їхніх батьків та вчителів — інтерактивні ігрові сценарії,  короткі тести, готові плани уроків, завдяки яким діти та дорослі зможуть опанувати основи безпечної роботи в інтернеті. Тут подано доступну, практичну інформацію щодо інтернет–безпеки, ознайомившись з якою, навіть користувачі–початківці зможуть ефективно використовувати ресурси мережі й захистити себе від небажаного змісту. Серед «контрольних» питань, скажімо, є такі: як розповсюджується комп’ютерний вірус, що робить брандмауер, чи завжди відправник повідомлення електронною поштою є тією особою, якою здається?

Про те, як воювати з вірусом в інтернеті, і написала у своєму конкурсному творі Настя Єфремова. «У мене там дівчинка і хлопчик, які ведуть війну зі злими вірусами. І перемагають!» — поділилась вона з «УМ».

Створення сайту «On–ляндія» — один з етапів програми «Безпека дітей в інтернеті», яку реалізує Коаліція за безпеку дітей в інтернеті. До неї входять неурядові громадські організації, зокрема, Всеукраїнська мережа протидії комерційній сексуальній експлуатації дітей (член міжнародної організації ЕКПАТ), Міжнародна школа рівних можливостей, Інститут інформаційного суспільства, Інтернет–асоціація України. До неї належить і Святослав Вакарчук, який очолив конкурсне журі. Співак зізнався, що гарно провів час, коли читав дитячі листи, які надійшли на конкурс. «Щоправда, багато послань здивувало своєю дорослістю, — жартував він у розмові з переможцями. — Я навіть думав: чи це батьки, чи діти так гарно розмірковують про інтернет–технології».

Дорослі, переконаний Святослав Вакарчук, несуть відповідальність за те, які знання дитина може здобути в інтернеті і як може вплинути на неї перебування в мережі. «Мене як людину, що виховує дитину–тінейджера, це питання теж дуже турбує», — додав фронтмен гурту «Океан Ельзи».

«Те, що ми, нарешті, починаємо говорити про цю проблему та робимо конкретні кроки, такі як запуск сайту, присвяченого безпеці дітей в інтернеті, означає, що ситуацію вдалося зрушити з мертвої точки, — говорить Катерина Левченко, голова Всеукраїнської мережі протидії комерційній сексуальній експлуатації дітей, радник міністра внутрішніх справ. — Діти не знають, яка небезпека їх може чекати у всесвітній павутині. Але цього часто не знають і дорослі, які виховують доньку чи сина. Часто це люди похилого віку (наші бабусі та дідусі), які дуже далекі від новітніх технологій. Тому наше завдання — вчити і дітей, і дорослих».

Кожен фіналіст отримав від спонсорів конкурсу призи — мобільні телефони, веб–камери, книги.