Кобзар Маккартні

19.06.2008
Кобзар Маккартні

На Катиній футболці Маккартні зображений на синьо–жовтому тлі. (Фото Катерини ЧЕРЕПАНОВОЇ.)

Мало кому відомо, але під час концерту в Києві Пол Маккартні вперше виконав пісню, яку досі ніколи не співав під час виступів. Її назва — Mrs. Vandebilt. Хто дивився концерт, той одразу згадає цю композицію, а особливо її запальний приспів — «Хоп, хей–хоп». «Ми були вражені, коли він виконав цю пісню, — розповідає «УМ» палка шанувальниця «Бітлз» Катя Черепанова. — Ця пісня була дуже популярною в Радянському Союзі, її переспівало багато радянських виконавців. Пол ніколи не грав цю пісню. Ми дуже хотіли, щоб він виконав її в Києві».

Учасники фан–клубу Beatles.ru склали петицію з цього приводу, доповнивши її сотнями підписів.

Mrs. Vandebilt набрала найбільше голосів підтримки також під час голосування на офіційному сайті концерту. І легендарний «бітл» відгукнувся на активність українських фанатів. Минулої суботи, як тільки пролунали перші акорди пісні, — Майдан вибухнув гучними оваціями.

Катя Черепанова та її друзі — одні з найактивніших фанатів «Бітлз» в Україні. Історія про плакати, які вони намалювали на концерт Маккартні в Санкт–Петербурзі, стала легендарною. Друзі написали на плакатах: «Україна любить тебе», «Київ чекає на тебе». Під час виступу Пол зі сцени сказав: «Я шлю свій привіт Україні та Києву». «Ми не могли повірити своїм вухам і потім по кілька разів прокручували відео з концерту — Маккартні справді привітав українців», — розповідає Катя. Потім про цю історію згадував на прес–конференції Віктор Пінчук, який теж слухав «бітла» в Пітері.

Під час приїзду в Київ організатори влаштували для найактивніших фанатів зустрічі з Полом Маккартні. Шанувальники приготували для музиканта подарунок — кобзу. Знайти інструмент виявилося непросто, адже Маккартні — шульга. «Ми думали замовити кобзу під ліву руку, — розповідає Катя, — але на її виготовлення пішло б дуже багато часу. На Андріївському узвозі ми знайшли басову кобзу. Вона була без приструнків, тому на ній міг би грати і шульга, і десняк».

Зустріч із Полом відбулася перед концертом на майдані Незалежності. «Нас запросили в намет, Пола там не було. І раптом збоку входить Маккартні. Нас просто заціпило. Ми зустріли людину, яку стільки хотіли побачити, яку любимо», — розповідає Черепанова. За її словами, Пол був дуже привітним: обійнявся з кожним шанувальником, а дівчат поцілував у щічку. «Ми розгубилися і забули всю промову, яку перед тим готували, — зі сміхом розповідає Катя. — Мовчазну атмосферу розрядив сам Пол. Він показав на кобзу і запитав: «Це для мене?». Він узяв інструмент і зіграв партію. А потім сказав: «О, супер! — і російською додав — Да».

Катя Черепанова відвідала концерт Маккартні втретє. «Коли я вперше була на його концерті в Москві, то залишилася дуже вражена. Можна сказати, це був шок, — розповідає Черепанова. — Але концерт у Києві виявився ще кращим. Пол тримав дуже тісний контакт із публікою. Він відповідав на плакати, дивився в очі шанувальникам. Це вражало! Мене досі переповнюють емоції».