Забруднене пожежами в Чорнобильській зоні повітря потрапить до Києва

10:06, 14.04.2020
Забруднене пожежами в Чорнобильській зоні повітря потрапить до Києва

До гасіння пожеж залучено 415 чоловік та 98 одиниць техніки

За прогнозами Центру ядерної безпеки забруднене пожежами в Чорнобильській зоні повітря потрапить до Києва. Зокрема, у вівторок вранці, 14 квітня вітер змінить напрямок в сторону столиці.

 

Як видно на інтерактивній мапі центру, станом на 13 квітня дим ще рухається на півнчний схід у бік білоруського Гомеля.

 

 
 
 

Але до ранку 14 квітня його напрямок змінюється і дим починає накривати столицю. 

 
 
 
 

Водночас, як повідомила "Громадському" речниця Державної служби з надзвичайних ситуацій у Київській області Вікторія Рубан, у Чорнобильській зоні, де десятий день гасять пожежу, пішов дощ.

 

Але, за її словами, прогнозувати, коли вдасться побороти вогонь, наразі зарано, оскільки рятувальники постійно виявляють нові осередки займання і дме сильний вітер.

 

Центр ядерної безпеки проаналізував рівень радіаційного забруднення повітря столиці і дійшов висновку, що станом на 13 квітня гамма-фон Києва не зростав та знаходиться на рівнях, що відповідають нормальному природному радіаційному фону.

 

Концентрації цезію-137 на 2 порядки нижчі від встановлених радіаційно-гігієнічними регламентами та не несуть радіологічної загрози.

 

Тож, з огляду на радіологічну ситуацію, жодних додаткових заходів із радіаційного захисту поза межами зони відчуження наразі вживати не потрібно.

 

На 10-й день пожеж у Чорнобильській зоні на ситуацію зреагував президент Володимир Зеленський.

 

 "Уважно стежу за ситуацією в Чорнобильській зоні. Знаю, що вогнеборці роблять усе можливе. Я вдячний їм за мужність. Завтра заслухаю інформацію від голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколи Чечоткіна щодо пожеж", - заявив глава держави у Facebook

 

Президент пообіцяв, що "висновки не забаряться", і зазначив, що "суспільство має знати правду та бути в безпеці".

 

У Чорнобильскій зоні відчуження продовжується гасіння пожеж на території Корогодського, Детятківського, Паришівського та Денисовецького лісництв. 

 

“Станом на 7 год. 14 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення підрозділами ДСНС надається допомога ДАЗВ у гасінні пожеж на території Корогодського, Детятківського, Паришівського та Денисовецького лісництв. Спостерігається горіння трав’яного настилу та лісової підстилки окремими осередками”, — йдеться у повідомленні Держслужби з надзвичайних ситуацій України.

 

Зазначається, що до гасіння пожеж залучено 415 чоловік та 98 одиниць техніки, з них від ДСНС 321 чоловік особового складу та 66 одиниць техніки (в тому числі 3 літаки АН-32П та 3 вертольоти ДСНС, якими 14 квітня здійснено 227 скиди — 538 т води).

 

Як повідомляла УМ, з 4 квітня в Чорнобильській зоні відчуження не можуть загасити пожежу, яка виникла, за даними поліції, в результаті умисного підпалу трави "заради забави".

 

13 квітня, за словами очевидців, вогонь дістався до «мертвого міста» Прип’ять за два кілометри від сховищ радіоактивних відходів «Підлісний».