КМДА і Мінкульт посварилися через урочистості на Печерську

15:57, 08.05.2021
КМДА і Мінкульт посварилися через урочистості на Печерську

Технічне обладнання для монтування сцени не пропускали на територію Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Київська міська державна адміністрація закидає міністерству культури і інформаційної політики спробу зірвати традиційний захід до Дня пам'яті й примирення, який столична влада запланувала на території Національного музею історії України у Другій світовій війні у Києві 8 і 9 травня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє КМДА.

 

Зокрема, заступниця голови КМДА Марина Хонда заявляє, що технічне обладнання для монтування сцени не пропускають на територію Національного музею нібито через усну заборону керівництва Міністерства культури.

 

«Це традиційний захід, який відбувається у Києві щорічно понад 20 років. Сьогодні зранку нам стало відомо, що техніку та обладнання для монтування сцени не пропускають на територію музею. Пояснити причини такого рішення керівництво музею не може й посилається на пряму усну заборону Міністерства культури», - наголосила пані Хонда.

 

Чиновниця додала, що за словами директора музею Івана Ковальчука, така вказівка надійшла прямо від міністра культури Олександра Ткаченка.

 

При цьому жодних документів, які б підтверджували це рішення у керівництва музею немає. За її словами, мова, фактично, йде про спробу зриву проведення традиційного щорічного заходу.

 

Згодом у КМДА повідомили, що захід таки відбудеться після розголосу у ЗМІ, але з вимушеними змінами у графіку. 

 

«Наразі прочекавши кілька годин під шлагбаумом, наша техніка вже на території музею та починається встановлення сцени. Тому ми сподіваємося, що захід 9 травня все таки відбудеться, але тепер уже зі змінами в запланованому графіку», – розповіла Марина Хонда.

 

І додала, що офіційна частину заходу розпочнеться 9 травня о 12:00.

 

Згодом у міністерстві культури офіційно заявили, що не забороняли проїзд техніки на територію музею, а лише розмежували її проїзд у часі задля дотримання карантинних норм. 

 

У міністерстві висловили стурбованість через те, що КМДА не спробувало дізнатися причини послідовного пропуску техніки.

 

"Жоден із представників столичної влади не звернувся до МКІП аби з'ясувати хід справ, натомість обравши шлях публічного скандалу. КМДА в будь-якій ситуації намагається знайти винних. Однак, заявляємо: така спроба провокування конфлікту жодним чином не стане на заваді проведенню заходів, які відбудуться згідно плану", - йдеться в заяві міністерства культури.

 

Нагадаємо, 8 травня Україна та весь цивілізований світ відзначають День пам’яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні 1939-1945 років.

 

За даними поліції, 8 травня в державі заплановано 341 захід за участю більш як 13 тисяч громадян. За порядком стежитимуть понад 2 000 правоохоронців.

 

9 травня очікується проведення 555 заходів, у яких візьмуть участь понад 60 тисяч громадян. Для забезпечення безпеки всіх учасників заходів до охорони правопорядку буде залучено понад 11 тисяч правоохоронців.

 

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав німецьких політиків відкрити меморіал українським жертвам нацизму. За його словами, понад 8 мільйонів українців втратили життя під час Другої Світової.