Рада ухвалила у першому читанні новий законопроєкт про Київ

14:33, 03.10.2019
Рада ухвалила у першому читанні новий законопроєкт про Київ

Верховна Рада прийняла у першому читанні нову редакцію закону "Про місто Київ - столицю України".

 

За відповідний законопроєкт №2143-3 авторства групи депутатів на чолі з Оександром Ткаченком зі "Слуги народу" проголосували 244 народних депутатів.

 

З назви закону про Київ прибирають згадку, що він є "містом-героєм".

 

Проєкт розділяє посади мера Києва та керівника Київської державної адміністрації, змінює виборчу систему до міської ради та відновлює районні ради столиці.

 

Водночас Верховна Рада не підтримала інший законопроєкт депутатів від "Слуги народу" щодо столиці, який передбачав призначення позачергових виборів мера та Київради вже на 8 грудня цього року.


У проєкті закону передбачається, що кількість депутатів міської ради столиці зменшується з 120 до 80.

 

Документ пропонує відновити районні ради у місті Києві, які існували до 2010 року.

 

Законодавчо розділяються повноваження посади Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації.

 

Водночас мер міста буде очолювати новий орган - Київський магістрат. Він стане виконавчим органом міської ради.

 

Передбачається, що голова Київської міської державної адміністрації буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України.

 

Систему виборів міської ради також змінюють - запроваджується пропорційна система з відкритими списками і 5% бар'єром.

 

Як повідомляла УМ, мер Києва Віталій Кличко заявив, що законопроект про столицю, авторства нардепів "Слуги народу" на чолі з Олександром Ткаченком, спрямований проти киян.

 

Кличко подав у Верховну Раду альтернативний законопроєкт про столицю.

 

Нагадаємо, Кабінет міністрів прем'єра Олексія Гончарука підтримав звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА.
 
 

 

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Віталій Кличко був звільнений з посади голови Київської державної адміністрації через його зв’язки з Вадимом Столаром, якого пов’язують із забудовними схемами в столиці.
 
 
 

Як відомо, попередній склад уряду Володимира Гройсмана відставку Кличка розглядати відмовився.

 

Голова Офісу президента Андрій Богдан стверджує, що його намагалися підкупити в інтересах Кличка. Він також заявив, що Кличко не контролює столичну раду, і свої групи в ній мають окремі "смотрящі". За словами Богдана, до нього приходила людина нібито від одного зі "смотрящих" і пропонувала розділити награбовані бюджетні гроші столиці навпіл.

 

Кличко ж назвав заяви Богдана про корупцію в столиці добіркою пліток і маніпулятивних домислів. Він звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням відкрити кримінальне провадження за цим фактом і перевірити твердження Богдана.

 

Суперечки між очільниками ОПУ і КМДА тривали відтоді, коли команда Зеленського вирішила розділити повноваження мера і голови столичної міськдержадміністрації.

 

Зокрема міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, який підтвердив йому чутки про розділення повноважень мера столиці і очільника Київської міської державної адміністрації.

 

Мер Києва зазначив, що в розмові з Зеленським наголосив на тому, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень - це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування.