Закон «Слуги народу» про столицю спрямований проти киян - Кличко

11:12, 03.10.2019
Закон «Слуги народу» про столицю спрямований проти киян - Кличко

Мер Києва Віталій Кличко заявляє, що законопроект про столицю, авторства нардепів "Слуги народу" на чолі з Олександром Ткаченком, який 3 жовтня збираються винести на розгляд Верховної Ради, спрямований проти киян.

 

 Про це повідомляє прес-служба Кличка.

 

"Це закон не про столицю... Якщо депутати ухвалять цей недолугий закон, вони діятимуть не в інтересах Києва і не в інтересах киян. А Київ стане першою жертвою централізації влади в державі. Якщо цей закон ухвалять, то кияни зі своїх кишень платитимуть зарплату депутатам Київради. В столиці буде діяти своя, не така як у всій країні, виборча система", - зазначено в повідомленні.

 

За словами Кличка, цей закон позначиться не лише на киянах, він впливатиме на систему місцевого самоврядування всієї країни. 

 

Мер додав, що законопроект позбавляє киян можливості ухвалити статут територіальної громади міста Києва.  

 

А Київську адміністрацію хочуть наділити функціями фактично правоохоронного органу, що видаватиме приписи та протести. Зокрема, за його словами, призначений голова КМДА зможе зупиняти рішення органів місцевого самоврядування.  

 

Кличко також додав, що законопроект Ткаченка пропонує, щоб рішення Київради вважалося прийнятим, якщо його підтримає третина обранців (27 депутатів із 80), тоді як наразі для прийняття рішення необхідні голоси більшості (61 депутата зі 120).

 

Кличко обурився, що у законопроекті конкретно не визначено, за що відповідатимуть і які повноваження матимуть мер та голова КМДА.

 

За словами мера Києва, парламентський комітет схвалив законопроект Ткаченка "без публічної дискусії, без висновків Венеціанської комісії, поспіхом і нехтуючи багатьма положеннями Конституції".

 

Як повідомляла УМ, Кличко подав у Верховну Раду альтернативний законопроєкт про столицю.

 

Нагадаємо, Кабінет міністрів прем'єра Олексія Гончарука підтримав звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА.
 
 
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Віталій Кличко був звільнений з посади голови Київської державної адміністрації через його зв’язки з Вадимом Столаром, якого пов’язують із забудовними схемами в столиці.
 
 
 

Як відомо, попередній склад уряду Володимира Гройсмана відставку Кличка розглядати відмовився.

 

Голова Офісу президента Андрій Богдан стверджує, що його намагалися підкупити в інтересах Кличка. Він також заявив, що Кличко не контролює столичну раду, і свої групи в ній мають окремі "смотрящі". За словами Богдана, до нього приходила людина нібито від одного зі "смотрящих" і пропонувала розділити награбовані бюджетні гроші столиці навпіл.

 

Кличко ж назвав заяви Богдана про корупцію в столиці добіркою пліток і маніпулятивних домислів. Він звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням відкрити кримінальне провадження за цим фактом і перевірити твердження Богдана.

 

Суперечки між очільниками ОПУ і КМДА тривали відтоді, коли команда Зеленського вирішила розділити повноваження мера і голови столичної міськдержадміністрації.

 

Зокрема міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, який підтвердив йому чутки про розділення повноважень мера столиці і очільника Київської міської державної адміністрації.

 

Мер Києва зазначив, що в розмові з Зеленським наголосив на тому, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень - це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування.