Порошенко підписав закон про мову

15:42, 15.05.2019
Порошенко підписав закон про мову

Президент Петро Порошенко підписав закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

 

"В цей день, я як президент України Петро Порошенко маю високу честь і унікальну можливість підписати закон про забезпечення функціонування української мови як державної", – сказав він.

 

Порошенко наголосив, що цей закон жодним чином не утискає інші мови.

 

"Мова – це фундамент, на якому будується нація і держава. Наголошую, що цей закон аж ніяк не зачіпає жодної мови нацменшин, які проживають в Україні. Я пишаюся тим, що вдалося без тиску чи примусу зробити за останні 5 років так, щоб це законодавче врегулювання нікого не утискало", - зазначив Порошенко.

 

"Ми намагалися врахувати думки всіх зацікавлених сторін, які сповідують державну політику. Єдина думка, яку ми не збиралися враховувати, - це думка Москви. Нехай займаються російською мовою. А українцям ми просто дали право українцям слухати українські пісні, дивитися українські фільми, читати українські книги. Бо люди прагнуть це робити. Це модно і драйвово. А не модно – не знати української мови!", - підкреслив президент. 

 

Як повідомляла УМ, депутати від Опоблоку оскаржать закон про забезпечення функціонування української мови як державної у Конституційному суді України.

 

А нардеп від Опоблоку Михайло Папієв заявив, що парламентарі звертатимуться до ГПУ щодо "мовного" закону, мовляв, запідозрили шахрайство.

 

Так, він заявив, що ніде не може знайти текст закону, який 14 квітня у залі ВРУ підписав спікер Андрій Парубій. 

 

Верховна Рада відхилила чотири проекти постанов про скасування прийняття закону України про функціонування української мови як державної.

 
Таким чином були усунуті перепони для підписання цього закону і спікер Ради Андрій Парубій підписав відповідний документ.
 

 

25 квітня Верховна Рада 278 голосами ухвалила закон про мову. При цьому в "Опоблоці" заявили, що оскаржуватимуть закон про мову. Там зареєстрували два проекти постанови про скасування закону про мову.
 
 
У свою чергу Андрій Парубій назвав "цинічною спробою проросійського реваншу" поданий до суду позов з вимогою заборонити йому підписувати закон про мову.
 
Нещодавно суд відмовився розглядати позов щодо закону про мову.