Депутати від Опоблоку зібралися до КСУ та ГПУ через «мовний» закон

11:29, 15.05.2019
Депутати від Опоблоку зібралися до КСУ та ГПУ через «мовний» закон

(УНІАН)

Депутати від Опоблоку оскаржать закон про забезпечення функціонування української мови як державної у Конституційному суді України.

 

Про це під час ранкового засідання Верховної Ради України, повідомив народний депутат від Опозиційного блоку Олександр Вілкул, пише ZIK.

 

"Відповідно до статті 10 Конституції України, держава забезпечує вільний розвиток, використання і захист російської мови та мов національних меншин. Прийнятий 25 квітня "мовний" закон прямо суперечить цій нормі. Ми звертаємось до КСУ, який може скасувати цей закон. Необхідні 45 підписів народних депутатів ми вже зібрали", – сказав Олександр Вілкул. 

 

А нардеп від Опоблоку Михайло Папієв заявив, що парламентарі звертатимуться до ГПУ щодо "мовного" закону, мовляв, запідозрили шахрайство.

 

Так, він заявив, що ніде не може знайти текст закону, який 14 квітня у залі ВРУ підписав спікер Андрій Парубій. 

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада відхилила чотири проекти постанов про скасування прийняття закону України про функціонування української мови як державної.

 
Таким чином були усунуті перепони для підписання цього закону і спікер Ради Андрій Парубій підписав відповідний документ.
 
25 квітня Верховна Рада 278 голосами ухвалила закон про мову. При цьому в "Опоблоці" заявили, що оскаржуватимуть закон про мову. Там зареєстрували два проекти постанови про скасування закону про мову.
 
 
У свою чергу Андрій Парубій назвав "цинічною спробою проросійського реваншу" поданий до суду позов з вимогою заборонити йому підписувати закон про мову.
 
Нещодавно суд відмовився розглядати позов щодо закону про мову.