Парубій прокоментував позов щодо заборони підписувати закон про мову

10:36, 11.05.2019
Парубій прокоментував позов щодо заборони підписувати закон про мову

(фото: Народний фронт/Facebook)

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій назвав "цинічною спробою проросійського реваншу" поданий до Окружного адміністративного суду Києва позов із вимогою заборонити керівникові парламенту підписувати закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

 

"В чому ворожий задум? Вони сподіваються, що суддя ухвалить рішення про заборону вчиняти будь-які дії щодо закону про функціонування української мови як державної, допоки питання не буде розглянуто по суті", – написав Парубій у Facebook.

 

"У вівторок, 14 травня, на голосування Верховної Ради України будуть поставлені і провалені постанови про скасування голосування за закон про мову і це відкриє для мене шлях для підписання цього закону… За будь-яких умов наступного тижня закон буде підписаний і набуде чинності", – додав голова Верховної Ради.

 

Нагадаємо, що Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної просить суд заборонити Андрію Парубію підписувати та публікувати закон Про забезпечення функціонування української мови як державної.

 

Водночас віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко вважає, що новообраний президент Володимир Зеленський мав би виступити на захист закону про мову, звернувшись до Окружного адмінсуду Києва.

 

"Було б добре, якби обраний президент Зеленський, так само емоційно, як до ВР щодо своєї інавгурації, звернувся до Окружного адмінсуду, який може заборонити підписувати Закон про мову. Кому, як не щойно обраному Главі держави, виступити на захист державної мови?! Чи це не важливо?", - зазначив Кириленко.

 

Він також закликав усіх небайдужих прийти на засідання Окружного адмінсуду, який може ухвалити рішення про заборону голові ВР підписувати Закон про мову.

 

"Якщо суд діє Іменем України, він такого антиукраїнського рішення не ухвалить!", - наголосив Кириленко.

 

Як повідомляла УМ, Андрій Парубій пообіцяв, що  Верховна Рада зніме перепони до підписання закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" 14 травня, відхиливши постанови про його скасування.

 

"Надійшло вже чотири постанови про скасування закону про українську мову. Регламентом дається дві доби на внесення відповідних постанов", – повідомив Парубій.

 

"Скасування цих постанов не становить для Верховної Ради ніяких труднощів. Але якщо ми їх скасуємо швидше, як через дві доби, і закон буде підписано швидше, як через дві доби, це може поставити під сумнів легітимність закону", – запевнив він.

 

Закон про мову народні депутати ухвалили напередодні, 25 квітня.