Порошенко назвав вибори без дебатів купівлею «кота в мішку»

11:18, 09.04.2019
Порошенко назвав вибори без дебатів купівлею «кота в мішку»

Петро Порошенко: Програє, якщо країна "купить кота в мішку", не той, хто зайняв друге місце, а програє велика нація (фото: Микола Лазаренко)

Президент України Петро Порошенко наголосив, що проведення дебатів між кандидатами в президенти є не лише вимогою закону, але й необхідною умовою для свідомого вибору українців.
 
Про це він сказав в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, передає прес-служба президента України.
 
"Мені не цікаве спілкування щодо дебатів по формі. Я вважаю, що дебати - це є ключовий елемент демократії. Не може 45-мільйонна країна "купувати кота в мішку" - голосувати за віртуальну людину, яку вона бачить лише по телебаченню, з фільмів", - наголосив президент.
 
Порошенко зазначив, що українці мають право "поставити питання і на них отримати відповідь".
 
"Ви маєте право почути, а які позиції цього кандидата по ключовим аспектам існування держави: безпека, зовнішня політика, права і свободи громадян, економіка, боротьба з корупцією, боротьба з олігархами", - сказав він.
 
Водночас Глава держави зауважив, що вважає не найкращим місцем для проведення дебатів є стадіон: "Бо це не шоу, це не вистава і це не спортивні змагання".
 
"Бо програє, якщо країна "купить кота в мішку", не той, хто зайняв друге місце, а програє велика нація. Бо вона позбавляється майбутнього. Кожен громадянин, його дружина, його батьки, його діти... І це величезна ціна... Ми маємо право вимагати, що дебати мають бути", - додав Петро Порошенко.
 
Президент зазначив, що саме тому він відреагував на пропозицію Володимира Зеленського і сказав - стадіон, так стадіон. 
 
"Насмілься, вийди і покажи... Щоб країна мала можливість свідомо обирати лідера на наступні п`ять років", - додав Петро Порошенко.
 
Нагадаємо, в середу ввечері, 3 квітня, кандидат у президенти Володимир Зеленський записав зухвале відеозвернення, де вимагав дебатів з чинним президентом Петром Порошенком на стадіоні НСК "Олімпійський" у Києві замість студії Суспільне.ua, як того вимагає закон про вибори, а також здати аналізи на наркотики та алкоголь.

 

Президент Порошенко о 3:37 ранку четверга записав відео у відповідь, де погодився з умовою Зеленського щодо проведення дебатів на Олімпійському. "Стадіон, так стадіон", - сказав президент. При цьому він дав зрозуміти Зеленському, що настроєний на серйозну розмову про майбутнє України.

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський пішов у президенти всупереч дружині

,

Наступного дня Зеленський оприлюднив чергове відео, де запропонував стати ведучою дебатів Юлії Тимошенко, проте вона проігнорувала його пропозицію.

 

Петро Порошенко у свою чергу закликав Зеленського не боятися дебатів. "Це не страшно, це нормальна політична традиція", - сказав Порошенко, попросивши не ставити більше умови, а прийти на спілкування віч-на-віч.

 

Пізніше Петро Порошенко закликав кандидата Володимира Зеленського прийти на дебати на Олімпійський стадіон 14 квітня, однак Володимир Зеленський наполягає, що дебати повинні відбутися в п'ятницю, 19 квітня.

 

У команді Петра Порошенка заявили, що президент Петро Порошенко згодний на дебати у будь-який день, зокрема і 19 квітня, як пропонував Володимир Зеленський.

 

При цьому там кажуть, що 19 квітня - це занадто пізно для дебатів, оскільки наступний за ним день тиші не дасть журналістам можливість проаналізувати відповіді кандидатів, а виборцям - осмислити їх.

 

Нагадаємо, за результатами першого туру виборів, що відбувся 31 березня 2019 року, Володимир Зеленський лідирує з результатом 30,24%, за нього віддали голоси 5 713 825 українців

На другому місці фінішував чинний президент України Петро Порошенко, який набрав 
15,95% або 3 014 538 голосів виборців.