Іван Дзюба та 26 представників інтелігенції України закликали голосувати проти Зеленського

12:37, 04.04.2019
Іван Дзюба та 26 представників інтелігенції України закликали голосувати проти Зеленського

Іван Дзюба (фото Михайла Марківа)

Дисидент Іван Дзюба та ще 26 представників української інтелігенції звернулися до громадян України із закликом не віддавати свої голоси за шоумена Володимира Зеленського у другому турі виборів президента.
 
Відповідний лист був надрукований у газеті "Слово Просвіти", № 10 за 2019 рік.
 
Представники інтелігенції вказують, що більшість населення помилково асоціює артиста Володимира Зеленського з вигаданим героєм серіалу "Слуга народу" Голобородьком.
 
Вони звертають увагу, що контрольований Ігорем Коломойським телеканал "1+1", "порушуючи журналістські стандарти, перетворився на агентство з піару Зеленського".
 
Лист підписали літератори В’ячеслав Брюховецький, Володимир Панченко, Юрій Щербак, Вадим Скуратівський, Ірен Роздобудько, Юрій Буряк, Юрій Винничук, Павло Мовчан, Олександр Ірванець, Любов Голота, Микола Тимошик, Микола Жулинський, Володимир Яворівський.
 
А також: історик Петро Вольвач, дисидент, журналіст Богдан Горинь, лідер гурту "Хорея Козацька" Тарас Компаніченко, режисер Дмитро Ломачук, братова Левка Лук’яненка Надія Лук’яненко, актриса Раїса Недашківська, відповідальний секретар "Просвіти" Микола Нестерчук, мовознавець Олександр Пономарів, голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний, композитор, протоієрей УАПЦ Кирило Стеценко, культурознавці Леонід Фінберг, Олена Фінберг та краєзнавець Микола Цимбалюк.
 
"Українська громадо! Ми бачимо, як у суспільстві шириться, наче пошесть, захоплення сумнівним претендентом на роль Верховного головнокомандувача ЗСУ", - йдеться у відкритому листі, що нині поширюється в соцмережах.
 
До листа також доєднана окрема думка Івана Дзюби.
 
"Я не захоплююсь гумором 95-го кварталу, через що і не знаю, чи Зеленський такий талановитий, як про нього кажуть його шанувальники. Може. Вірю. Вірю навіть Л. Кравчуку, який захоплено сказав, що в нього "талант аж іскрить"! Дай Боже, хай іскрить, на сцені. А як іскритиме на чолі держави, то може і себе спалити, і державу", - вважає Іван Дзюба.
 
При цьому автори самого звернення б'ють на сполох через можливі наслідки президентства Зеленського та просять українців схаменутися.
 
"Закликаємо вас усвідомити, що кандидат у президенти Зеленський - це зовсім не смішно! Бо не може бути смішним те, що несе трагедію для України", - наголошують вони.
 
На їх думку, Зеленський своїм способом життя, інформаційним і бізнес-ресурсом залежний від Коломойського, його телеканалів, юристів, режисерів та політтехнологів.
 
За словами підписантів, Зеленський насміхався зі святих речей та самої держави Україна, представляючи її в образі порноакторки, та самих українців як "дурнуватих гуцулів" і "хохлів-салоїдів".
 
"Заявляв зі сцени, що гасло "Слава Україні" - то для галицьких туалетів. І Зеленському жодного разу не спало на думку вибачитися за це перед українським народом. Натомість він принижувався перепросинами путінського ката Рамзана Кадирова. І вважає, що слід добиватися миру, ставши перед Путіним на коліна та задовольнивши його вимоги і потреби", - кажуть автори звернення.
 
Зеленському також пригадали жарти "Кварталу 95" часів Євромайдану: "Якщо "беркутівцям" видати ебонітові палички, а мітингарів одягнути у вовняний одяг - так ми зможемо добувати електроенергію!".
 
"Обрати цю людину президентом - означає перетворити Україну на об’єкт кпинів для всього світу", - кажуть представники інтелігенції.
 
"НЕ віддавайте свій голос "по приколу" за облудну маску, маріонетку корупційного олігарха. Українці! Закликаємо поставитись до свого вибору серйозно. За нинішніх соціологічних розкладів цінним є кожен голос. Тож обміркуйте наслідки. Саме від вашого волевиявлення залежить доля всієї країни", - йдеться у зверненні.
 
 

Як повідомляла "УМ", напередодні ввечері кандидат у президенти, шоумен Володимир Зеленський записав зухвале відеозвернення, у якому вимагає дебатів з чинним президентом Петром Порошенком на стадіоні НСК "Олімпійський" у Києві. 


Він поставив ще одну вимогу - відповідь протягом 24 годин. "Даю вам 24 години - Думай... те", - сказав Зеленський, потроливши Порошенка гаслом його передвиборчої кампанії.


При цьому на самому НСК "Олімпійський" заявили, що до них не надходило жодних офіційних заявок на проведення дебатів між кандидатами в президенти.

Згодом народний депутат від партії "Блок Петра Порошенка" Марія Іонова в ефірі "Громадського" висловила думку, що президент Петро Порошенко не буде влаштовувати дебати на стадіоні у Києві.

 

Проте сам президент Порошенко записав вночі власне відеозвернення у відповідь, де погодився з умовою Зеленського щодо проведення дебатів на Олімпійському. "Стадіон, так стадіон", - сказав президент. При цьому він дав зрозуміти Зеленському, що настроєний на серйозну розмову про майбутнє України.

 

"Стрілки наших геополітичних компасів показують у діаметрально протилежні сторони світу. Моя країна - це сильна європейська країна, яка ніколи за жодних обставин і ні перед ким не стане на коліна", - сказав Порошенко, звертаючись до Зеленського.

Нагадаємо, комік Володимир Зеленський лидирує в першому турі виборів президента України, отримавши 30% голосів виборців. На другому місці - чинний президент України Петро Порошенко. У нього майже 16%.