У Бучі відкрили пам’ятник закатованим росіянами містянам

14:36, 02.07.2023
У Бучі відкрили пам’ятник закатованим росіянами містянам

Пам'ятник загиблих від рук росіян в Бучі: всі викарбувані імена належать вбитим під час окупації міста українцям

Спеціальну інсталяцію в пам’ять про закатованих російськими терористами містян відкрили у Бучі Київської області.

 

Пам’ятник представляє собою чотири споруди з металевими табличками, на яких викарбувано імена загиблих, і встановлений на вході в міський парк. Усього їх налічується 501 людина.

 

Як інформує УМ, про встановлення пам’ятника розповів мер Бучі Анатолій Федорук у Телеграм.

 

На інсталяції можна побачити імена 501 людини, які втратили свої життя через російську окупацію. Сталося це протягом 33 днів, коли тривала окупація – з 27 лютого, коли російські війська зайшли в Бучу, до 31 березня, коли ЗСУ змусили окупантів відступати.

 

“Це не можна забути і не можна пробачити. Тому ми продовжуємо нагадувати світу про військовий трибунал. При вході у міський парк ми встановили інсталяцію, де згадали кожного з 501-го (загиблого від рук окупантів. – УМ.)”, – сказав міський голова.

 

1 липня в парку також провели концерт-реквієм “Об’єднані заради перемоги”. На ньому також вшанували пам’ять бучанців, які загинули від рук окупантів.

 

Протягом окупації неодноразово з’являлася інформація про те, що росіяни без розбору вбивають та катують міських жителів. Уже після деокупації вдалося усвідомити масштаби цього терору – 501 людину росіяни закатували до смерті чи розстріляли. Тіла людей знаходили просто в катівнях, закопані, або навіть просто лежачими на дорогах. У деяких з них були зав’язані за спиною руки – їх просто страчували.

 

Одну з катівень знайшли просто в дитячому санаторії. Багатьох людей вбили просто в їхніх будинках чи подвір’ях. Після цього окупанти крали майно вбитих та тікали. Сама росія й досі відмовляється визнавати свої злочини. Буча стала символом російського терору та жорстокості. Його відвідують більшість міжнародних партнерів, які приїжджають до України, аби побачити наслідки “руського миру”.

 

Нагадаємо, що парламент Хорватії визнав Голодомор геноцидом проти українського народу.

 

Як повідомляла УМ, Лідери шести країн Африки відвідали Бучу.