Державні Збори Словенії визнали Голодомор геноцидом українського народу

06:39, 24.05.2023
Державні Збори Словенії визнали Голодомор геноцидом українського народу

Декларацію про визнання Голодомору геноцидом ухвалили більшістю в 67 голосів. (facebook.com/UKRinSLO)

Парламентері Державних Зборів Словенії ухвалили декларацію про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Посольство України у Словенії в ніч на середу.

 

«Відповідно до положень Декларації, Парламент Республіки Словенія висловлює жаль з приводу «геноцидного характеру Голодомору, яким сталінський режим в 1932-33 роках знищив цілу версту населення та привів до відсутності основних продуктів харчування необхідних для виживання населення, засуджує геноцидні діяння, що спричинили смерть мільйонів українців і завдали великих збитків основам українського суспільства, вшановує пам'ять всіх жертвам Голодомору, що постраждали в цій трагедії і згадує всіх хто загинув в результаті цих злочинних дій, засуджує та відкидає спроби спотворення історичних фактів, висловлює солідарність з тими, хто пережив Голодомор та з їхніми родинами, зобов'язується зберігати пам'ять про всіх жертв цих навмисних, жорстоких і злочинних дій, зобов’язується сприяти усвідомленню трагічних історичних подій в Україні цього періоду», - йдеться у повідомленні дипломатів.

 

Словенське видання 24ur пише, що декларацію про визнання Голодомору геноцидом ухвалили більшістю в 67 голосів проти восьми за підтримки всіх парламентських груп, окрім Лівої партії. Її представник Матей Ватовець назвав документ "політичним актом", який "ґрунтується на фальшивих передумовах".

 

Тим не менш, під час дебатів інші депутати погодились, що декларація є висловленням солідарності з українським народом і допоможе підвищити рівень обізнаності про цей злочин.

 

Державний секретар Міністерства закордонних справ Словенії Самуель Жбогар також висловив підтримку декларації, нагадавши, що росія продовжує викрадати українське зерно та обмежувати експорт до країн, які його потребують.

 

Президент Володимир Зеленський уже подякував словенському парламенту за ухвалене рішення. "Міжнародна коаліція держав, відданих відновленню історичної справедливості, і далі зміцнюється. Разом до правди, а отже, й відповідальності", – прокоментував він у Twitter.

 

Загалом Голодомор геноцидом українського народу вже визнали парламенти понад двох десятків країн світу, зокрема і в Європі.

 

Як повідомляла «УМ», протягом весни до такого кроку вдалися Палата представників Бельгії, нижня палата бельгійського парламенту, парламент Ісландії та верхня палата французького парламенту.