Сенат Франції визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу

00:38, 18.05.2023
Сенат Франції визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу

Французький Сенат визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. (facebook.com/HolodomorMuseum)

Сенат Франції проголосував за резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу в середу.

 

За даний документ проголосували 327 із 343 французьких сенаторів, решта 16 висловились проти.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у відповідній резолюції Сенату.

 

Подію прокоментував президент Володимир Зеленський: «Сенат Франції проголосував за визнання Голодомору 32–33-го років геноцидом українського народу. Вдячний кожному й кожній, хто підтримав це рішення. Зміцнювати історичну правду – це місія сильних».

 

На його думку, це черговий важливий крок на шляху до відновлення історичної справедливості та увічнення пам‘яті мільйонів закатованих голодом українців.

 

У свою чергу, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також привітав рішення Сенату Франції. На його думку, це історичне голосування, яке відновлює справедливість та вшановує пам’ять мільйонів жертв.

 

«Подібні злочини ніколи не повинні повторитися і ніколи не повинні бути забутими», - наголосив глава МЗС у соцмережах. .

 

На думку авторів резолюції, Голодомор має бути визнаний геноцидом з огляду на його цілі заперечення української ідентичності та зникнення української нації.

 

«Це визнання має на меті проголосити непохитну відданість Франції повазі до людської гідності, висловити підтримку українському народові та запобігти продовженню подібних дій», – зазначають вони.

 

У резолюції акцентується, що "оприлюднення звірств і страждань, яких зазнав український народ, є частиною боротьби, сьогодні, як і в минулому, проти забуття, за встановлення відповідальності та законних репарацій, а також проти повторення цих трагедій".

 

Також документ містить заклик до уряду Франції "публічно засудити геноцид, вчинений радянською владою проти українського сільського населення у 1932-1933 роках".

 

Нагадаємо, Національна асамблея Франції визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу наприкінці березня.

 

Як повідомляла «УМ», загалом Голодомор геноцидом українського народу вже визнали парламенти понад двох десятків країн світу, зокрема і в Європі. У березні до такого кроку вдалися Палата представників Бельгії, нижня палата бельгійського парламенту, і парламент Ісландії.