Історична будівля Річкового вокзалу в Києві введена в експлуатацію після реставрації

15:31, 10.04.2023
Історична будівля Річкового вокзалу в Києві введена в експлуатацію після реставрації

Історичний фасад та цінні панно річкового вокзалу під час реставрації збережені (facebook.com/MinInfra.UA)

У Києві відреставровану історичну будівлю Річкового вокзалу на Поштовій площі ввели в експлуатацію. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у Facebook.

 

«Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) видала сертифікат про прийняття в експлуатацію реставрованої історичної будівлі Річкового вокзалу в Києві. Цю будівлю з 2021 року орендує Американський університет у Києві (American University Kyiv). Завдяки цьому рішенню університет зможе розпочати офлайн навчання студентів»,- йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що будівлю було реставровано зі збереженням історичного фасаду та цінних панно.

 

Американський університет у Києві (American University Kyiv) – це перший в Україні приватний університет за стандартами американської освіти. Його відкрили у 2022 році в партнерстві із Arizona State University (ASU) – одного із найбільших університетів США, за сприяння українських та американських інвесторів.

 

Як відомо, у вересні 2021 року університет American University Kyiv в партнерстві з державним Університетом штату Аризона (США) орендував Київський річковий вокзал на 10 років, відкриття університету планувалося в 2022 році. В університеті планувалося одночасне навчання 2-3 тис. студентів. Згідно з інформацією American University Kyiv, вартість проєкту університету становила 26 млн доларів.

 

Річковий вокзал на Поштовій площі в Києві був побудований в 1961 році. Він є пам'ятником містобудування і архітектури, монументального мистецтва.

 

Як повідомляла УМ, старовинне піаніно, на якому, ймовірно,  і написав Микола Леонтович відомого «Щедрика», а також килим 19 століття реставрує Вінницький обласний краєзнавчий музей, який виграв грант посольства США.