У Софійському соборі відкрили виставку про російсько-українські війни XII–XXI ст, фото

17:25, 25.02.2023
У Софійському соборі відкрили виставку про російсько-українські війни XII–XXI ст, фото

Виставка розповість про усі війни, що росія скоювала на Україні від далекого XII століття – до сьогодні. (facebook.com/SophiaKyiv)

Сьогодні у Софійському соборі відбулася презентація виставки «Російсько-українські війни XII–XXI ст.: свідчення Святої Софії», яка ознайомить із усіма війнами від далекого XII століття до нашого часу. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний заповідник Софія Київська у Фейсбуці.

 

Реалізації виставки відбулася завдяки співпраці Національного заповідника "Софія Київська" з бійцями та командуванням 114-ої окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

 

На початку заходу з вітальними словами виступили д. іст. н., заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» В’ячеслав Корнієнко, к. і. н. завідувач «Софійського музею» Ігор Нетудихаткін, директор Польського інституту в Києві Роберт Чижевський, українські військові.

 

 

Собор Святої Софії в Києві є унікальним свідком усіх російсько-українських воєн: від далекого XII століття – до сьогодні. Очі Богородиці-Оранти бачили перше  в історії України пограбування Києва, яке вчинив "перший великорос", князь Андрій Боголюбський, у 1169 році.

 

Численні російсько-українські протистояння відбилися у пам'яті Софійського собору – знайшли відображення у графіті, віддзеркалюються у особливостях монументального живопису.

 

 

Великий інтерес присутніх викликала авторська екскурсію Ігоря Нетудихаткіна, що знайомить з унікальними знаннями тисячолітніх стін Собору про всі «24 лютого» в історії України, про непереможних українських лицарів, які впродовж віків під знаменами князя Костянтина Івановича Острозького, короля Стефана Баторія, гетьманів Петра Конашевича Сагайдачного, Івана Виговського, Івана Мазепи, Пилипа Орлика вели бої з московітами.

 

Свята Софія розповідає й про вимір гасла "Слава Україні!" з точки зору церкви, завісу таємниці пророцтва Михайла Грушевського, виголошеного ним перед Богородицею Орантою.

 

Своєрідним містком від звитяжного минулого до героїки сьогодення стала церемонія нагородження бійців 114-ої окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

 

Наприкінці заходу пролунали патріотичні твори у виконанні  Народного артиста України Тараса Компаніченка. 

 

Як повідомляла УМ, з  нагоди річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну у центрі Черкас встановили тематичну  інсталяцію “365 днів Незламності”.