Помісна церква повертається в Лавру: Епіфаній проведе Різдвяну літургію в Успенському соборі

22:30, 04.01.2023
Помісна церква повертається в Лавру: Епіфаній проведе Різдвяну літургію в Успенському соборі

Успенський собор Києво-Печерської Лаври довго чекав на автокефальну церкву. (Фото ПЦУ)

Це справді має бути велична історична подія для української духовності: вперше за сотні окупаційних років саме ієрархи Помісної церкви України, а не московські попи служитимуть Різдвяну літургію в Успенському соборі у Верхній Лаврі у суботу, 7 січня 2023 року.

 

Такої можливості в автокефальної церкви не було з часів загарбання київської митрополії московським патріархатом у часи царювання Петра І. Незаконність цього «підпорядкування» Української церкви росіянам неодноразово підтверджено Вселенським патріархатом, який надав ПЦУ томос про автокофелію з поясненням про відродження зв’язків із церквою-матірі’ю.

 

Як інформує Україна молода, про те, що митрополит Київський і всієї України Епіфаній проведе Різдвяну літургію в Успенському соборі 7 січня повідомив сайт ПЦУ у середу.

 

«Після отримання відповідного дозволу повідомляємо вірних та громадськість, що святкову Божественну літургію з нагоди Різдва Христового Предстоятель Православної Церкви України та Священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить 7 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що початок богослужіння запланований на 9 годину ранку. У ПЦУ запросили усіх українських вірних до спільної молитви.

 

Лист з належним проханням раніше було спрямовано до Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

У ПЦУ просять стежити за додатковими оголошеннями.

 

Як повідомляла «УМ», уряд не продовжив оренду Успенського собору і Трапезної  церкви на Верхній Лаврі для так званої УПЦ МП, яка раніше орендувала ці храми.

 

Московське попівство неабияк обурювалося через це, а намісник Лаври Павло Лебідь (Паша Мерседес) навіть погрожував владі прокльонами.