Гетьманичі Григорій Орлик та Андрій Розумовський: у Батурині підготували відеолекцію

19:17, 26.07.2022
Гетьманичі Григорій Орлик та Андрій Розумовський: у Батурині підготували відеолекцію

Гетьманський Батурин відіграв значну роль в історії України XVII-XVIII ст. (facebook.com/getmanskastolitsya.zapovidnyk)

Саме у ці липневі дні, 272 роки тому гетьман Кирило Розумовський, усвідомлюючи роль і значення Батурина, повернув місту статус гетьманської столиці (24 липня 1750 року).

 

Як інформує Україна молода, про це нагадує Національний заповідник «Гетьманська столиця».

 

Гетьманський Батурин відіграв значну роль в історії України XVII-XVIII ст. Це місто, яке сформувало відомих українських гетьманів, борців за вільну і незалежну державу.

 

«Сьогодні Батурин є осередком вшанування українських гетьманів, які стверджували Україну-Гетьманщину і які передали свою любов до України наступним поколінням. Саме про це ми підготували для вас пізнавальну і захоплюючу  відео-лекцію. Пізнавайте наших видатних гетьманичів Григорія Орлика та Андрія Розумовського», - йдеться у повідомленні заповідника.

 

 

В описі до відеолекції зазначається: «Сьогодні ми розповімо історію українців, які три століття тому всіма можливими засобами боролися за нашу незалежність. Це видатні сини гетьманів України, гетьманичі Григорій Орлик та Андрій Розумовський».

 

Авторами є Наталія Реброва, Наталія Дробязко, Альона Грабовець, Наталія Сушко.

 

 

Як повідомляла «УМ», у травні українці відзначають День пам'яті Пилипа Орлика - видатного українського державного, військового і політичного діяча, гетьмана України.