Історики зі Львова створили цифровий архів Майдану

09:10, 20.02.2022
Історики зі Львова створили цифровий архів Майдану

У Цифровому архіві Майдану зібрані найважливіші джерела про ті події. Це тексти, відео та фото різних авторів. (Фото: digitalmaidan.org)

Волонтери-історики зі Львова створили ґрунтовну електронну базу, у якій будуть зібрані найважливіші джерела та матеріали про події Революції гідності, щоб зберегти пам’ять про Майдан 2013–2014 років.

 

Проєкт назвали «Цифровий архів Майдану»

 

Як інформує Україна молода, про це пише Радіо Свобода.

 

У Цифровому архіві Майдану зібрані найважливіші джерела та матеріали про події Революції 2013–2014 років. Це тексти, відео та фото.

 

За хронологічним принципом викладені і описані основні відеоматеріали. За цим архівом можна відтворити і проаналізувати події Майдану.

 

У розділі «Історія Майдану» опубліковані історії майданівців, біографії Героїв Небесної сотні, спогади учасників подій на Майдані, документальні фільми. Можна ознайомитися з матеріалами про розслідування вбивств на Майдані, побачити список загиблих, також є інформація про поранених.

 

Опубліковано посекундну відеореконструкцію подій силового розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Після цієї ночі Євромайдан перетворився на Революцію гідності.

 

 

Відео і фото показують точні місця, обставини загибелі Героїв Небесної сотні і поранення учасників протестів, дії силовиків. На сьогодні визначені місце і час смерті 45 з 47 вбитих 20 лютого 2014 року Героїв Небесної сотні.

 

Фото викладені як у хронологічному, так і тематичному порядку (окремі альбоми по найважливіших подіях: 20 лютого, 18 лютого, протистояння на Грушевського та ін.; загальні альбоми окремо по авторах).

 

Робота над сайтом-архівом продовжується. Тут постійно додаватимуть нові матеріали. Автори проєкту, а це львівські історики-волонтери, просять усіх учасників Майдану поділитися своїми спогадами, надсилати фото і відеоматеріали.

 

Команда проєкту –  історик, волонтер, науковий співробітник Музею Гідності у Львові, також – співавтор ФБ-сторінки з історії Майдану "Майдан 18-20 лютого. Як все було"  Олена Чебелюк та  історик, волонтер Ярослав Рап.

 

 

Автори «Цифрового архіву Майдану 2013 -14» просять усіх учасників Майдану поділитися своїми спогадами, бо роботу над архівом не припиняють – додаватимуть нові матеріали.

 

Автори проєкту, а це львівські історики-волонтери, просять усіх учасників Майдану поділитися своїми спогадами, надсилати фото і відеоматеріали.

 

Як раніше інформувала «УМ», Національний музей Революції Гідності підготував соціальну рекламу «Портрети Героїв Небесної Сотні» і продовжив відеопроєкт «Характери гідності».