«Таємничі манускрипти»: Акім Галімов представляє новий історичний детектив

17:21, 24.12.2021
«Таємничі манускрипти»: Акім Галімов представляє новий історичний детектив

Цей фільм Акіма Галімова стане продовженням документального циклу «Україна. Повернення своєї історії». (Фото надане пресслужбою 1+1)

Прем’єра нового історичного детективу Акіма Галімова «Таємничі манускрипти» запланована 24 грудня на телеканалі 1+1 о 23:10.

 

Цей фільм Акіма Галімова стане продовженням документального циклу «Україна. Повернення своєї історії».

 

Про це Україні молодій повідомили у пресслужбі 1+1.

 

Зазначається, що у четвертому фільмі автор історичних проєктів «Україна. Повернення своєї історії», «Таємниці великих українців», «Скарби Нації» Акім Галімов продовжить розвінчувати міфи та розкривати маловідомі факти з української історії, які довгі століття намагались стерти з пам’яті українців.

 

Автори наголошують, що ще зі школи знання історії України обмежуються трьома епохами: Київська Русь, Козацька держава та боротьба за незалежність наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття.

 

Через акценти на цих епохах з курсу історії України випадають цілих 400 років! Саме їх історики називають «темним періодом української історії». Здається, ніби на українських землях увесь цей час нічого не відбувалось. Проте, чи дійсно це так?

 

«Для нас тригером для дослідження цієї епохи стала історія загадкового вбивства українського священнослужителя Георгія Ярошевського у Варшаві в 1923 році. Він працював над таємним проєктом, пов’язаним саме з «історією українських темних віків», збирав інформацію про цей період та чекав посланця з Києва, який мав привезти йому таємні манускрипти зі старовинних архівів.

 

Але через смерть він не встиг нічого оприлюднити. Нам стало цікаво, що криється за історією цих віків, якщо людина поплатилася за це життям?» – зазначив Акім Галімов.

 

В цій серії автори проєкту відшукають та дослідять надважливі таємничі манускрипти та документи, які впродовж століть були заховані від українців, аби ми ніколи не дізналися правди про свою історію.

 

Зокрема, команда провела наймасштабніше розслідування за всі серії циклу, вирушивши до архівів семи країн на різних континентах: Литви, Польщі, Румунії, Греції, Італії, Туреччини та Канади.

 

Багато ниточок і сенсаційних фактів в розслідуванні тягнуться до архівів спецслужб іноземних країн та навіть до архіву Британської розвідки у Лондоні.

 

Відповіді на головні запитання розслідування також пояснюють багато подій новітньої української історії, які відбувалися на наших очах, і результатом яких стало відновлення духовної незалежності України.

 

Окрім того, у розслідуванні візьме участь вчений зі світовим ім'ям – палеограф Агамемнон Целікас, який входить до світового ТОП-10 найкращих спеціалістів з вивчення старовинних манускриптів.

 

Команда проєкту традиційно зробить сенсаційні відкриття та занурить глядачів у маловідомі сторінки української історії завдяки сучасним технологіям.

 

Так, розслідуючи історію знищення Успенського собору Києво-Печерської Лаври, творці фільму вперше в історії проведуть лазерне сканування його підземель, а також відтворять зовнішній вигляд собору, у якому був похований гетьман Сагайдачний.

 

Окрім того, глядачам покажуть місце поховання Івана Мазепи та розкриють, що насправді сталося з його могилою.

 

Також глядачі побачать сенсаційні документи про підрив однієї з найсакральніших пам’яток української історії – Успенського собору Києво-Печерської Лаври. Довгий час аж до наших днів багато істориків були переконані, що храм знищили нацисти у 1941 році. Але нині з’являється багато фактів, які свідчать про те, що за злочином стояла інша сила.

 

 

«Мова йде про унікальні донесення спецслужб, зроблені в перші години після підриву собору. Радянським історикам було зручно звинуватити у знищенні Успенського собору нацистів. По-перше, вони і так суцільне зло, по-друге, вибух стався на 43 день окупації, радянські війська на той період були вже далеко від Києва. Але виявляється, що в архіві британської розвідки довгі роки зберігалося перехоплене повідомлення  німців, де йшлося про те, що вибух став для них абсолютною несподіванкою», - коментує Акім Галімов.

 

Для того, щоб з’ясувати, що відбулося насправді, автори детективу дослідили історію знищення інших українських церков та знайшли унікальні факти, які проливають світло на причину підриву Успенського собору у 1941 році.

 

Окрім того, у фільмі автори розкриють масштабну аферу: як прикриваючись антирелігійною політикою, Москва вивозила сакральні реліквії української нації.  Мова йде про мозаїку Дмитра Солунського, що знаходилася в Михайлівському соборі та яку перед його  підривом акуратно зняли зі стіни та передали до Москви, де і зараз вона зберігається в Трет’яковській галереї.

 

«Мозаїка Димирія Солунського – шедевр часів Київської Русі, що зараз належить до світової спадщини. Це було не просто зображенням – це  був сакральний образ  для світогляду того часу на наших територіях. Ім‘я святого увійшло до пантеону княжих імен і вважалось одним із культових.

 

Безперечно- заволодіння такими артефактами, що були частинами культових, нерухомих споруд могло стати причиною варварської політики комуністів», - прокоментував кандидат історичних наук, історики Олександр Алфьоров.

 

Зануритись у історичну атмосферу допоможуть художні реконструкції, серед яких є гостросюжетна сцена з погонями та перестрілками.

 

Новий історичний детектив «Таємничі манускрипти» покажуть в ефірі телеканалу 1+1 вже 24 грудня 2021 року. Продюсер та ведучий проєкту - Акім Галімов, сценарист та співведучий – Руслан Шаріпов, режисерка фільму – Тетяна Шовкун, операторка – Катерина Гуцол, сценарист - Володимир Омельченко.

 

Нагадаємо, вперше документальний історичний фільм «Україна. Повернення своєї історії» телеканалу 1+1 вийшов на екрани в 2016 році.

 

Перші дві серії історичного детективу отримали відзнаку «Телетріумф» у номінаціях «Документальний фільм/серіал/проєкт» та спричинили потужну дискусію у професійних колах та серед глядачів.

 

У 2020 році за підтримки Міністерства культурі України був знятий цикл документальних фільмів «Таємниці великих українців».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов у ексклюзивному інтерв'ю "УМ": Козацький образ періоду Мазепи чи Виговського воліли стерти з історії.