На Хортиці у Запоріжжі знайшли поховання скіфського воїна-гіганта, відео

14:47, 14.11.2020
На Хортиці у Запоріжжі знайшли поховання скіфського воїна-гіганта, відео

Унікальне поховання скіфського воїна, вік якого оцінюють у 2500 років, виявили археологи на Хортиці. (Фото Національного заповідника "Хортиця")

Унікальне поховання скіфського воїна, вік якого оцінюють у 2500 років, виявили археологи під час експедиції на території острова Хортиця у Запоріжжі.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Національний заповідник «Хортиця» у Запоріжжі в суботу.

 

Це перша з 1992 року знахідка повністю вцілілого, не пограбованого скіфського поховання на острові.
 

«Поховання здійснено в земляній катакомбі, глибиною близько трьох метрів. Наші пращури доклали великих зусиль, аби поховання захистити від грабіжників, бо вхід до катакомби було закладено великою кількістю важких гранітних валунів», — повідомили  в заповіднику.

 

Цікаво, що похований скіфський воїн, за давніми мірками, був гігантом — його зріст сягає приблизно 1,8 метра. Його приблизний вік - близько 40 років. 

 

 

У похованні археологи на чолі з провідним науковим співробітником відділу охорони пам’яток історії, археології та природи, кандидатом історичних наук Дмитром  Никоненком також виявили залізний ніж з кістяним руків’ям, рештки колчана з бронзовими стрілами та жертовну їжу.

 

Вхід до катакомби, в якій був похований скіф, було збудовано з величезної кількості каміння (окремі камені сягають 200 кілограмів, і їх дуже багато). Це, на думку істориків, свідчить про непересічний статус небіжчика у скіфському суспільстві.
 
 
Оскільки облаштування такого поховання потребувало багато зусиль, ця обставина також вказує на те, що скіфи поважали похованого воїна.
 

Окрім того, як розповіли в заповіднику «Хортиця», над цим похованням у давнину наші пращури влаштували кромлех — коло із гранітних каменів — символ сонця, який відомий в культурах багатьох давніх народів.

 

 

Зауважимо, що два десятиліття тому на Хортиці на цьому ж місці вже знаходили цікаві скіфські поховання і жертовники, в яких виявили предмети побуту, античний посуд, прикраси та бронзове дзеркало скіфських модниць.

 

«Подібні знахідки на Хортиці свідчать про те, що острів був важливим скіфським місцем, де розташовувалось городище, повз яке проходили переправи та місце торгівлі із грецькими купцями», — зауважують в заповіднику.

 

 

Науковці додають, що завдяки дослідженням скіфких пам’яток на Хортиці розкриваються цікаві сторінки давньої історії України, про які збереглося дуже мало письмових свідчень.

 

Як повідомляла "УМ", в Амстердамі тривають слухання щодо колекції скіфського золота, яке належить Україні і на яке зазіхає Росія після анексії Криму.