В Амстердамі почалися слухання щодо скіфського золота

13:59, 02.09.2020
В Амстердамі почалися слухання щодо скіфського золота

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну після завершення всіх розглядів.

У середу почалися слухання щодо скіфського золота. Засідання проводиться для того, щоб сторони змогли викласти свої аргументи, після чого судді повинні будуть визначити дату винесення рішення щодо подальшої долі колекції.

 

Яук інформує УМ, про це повідомляє ТАСС

 

Справу розглядають троє суддів. На засіданні від України виступатимуть двоє нідерландських адвокатів. Слухання відбуваються нідерландською мовою у залі №10.

 


«Вітаю усіх в Апеляційному суді Амстердама. На порядку денному - клопотання про відведення судді, подане державою Україна», - сказав головуючий суддя.

 

Україна просить відведення судді у зв'язку з виявленням додаткових матеріалів, що, на її думку, свідчать про упередженість судді та його зв'язку з Росією.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря», в якій налічувалося понад 500 експонатів з декількох музеїв Криму, проводилася в археологічному музеї Аллард Пірсона в Амстердамі з 7 лютого по 31 серпня 2014 року. Однак через анексію Росією Криму виставку не повернули в ці музеї.

 

Колективний позов про повернення експонатів до музею Аллард Пірсона подали чотири кримські музеї. Українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі Україна. Музей в Нідерландах вирішив не передавати експонати до рішення компетентного судді або угоди між сторонами.

 

Згодом Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 постановив повернути українській державі експонати виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря».

 

Але 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо «скіфського золота».

 

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну після завершення всіх розглядів. Українська влада заявляла, що ці експонати повернуть до Криму лише після деокупації півострова.

 

Як повідомляла УМ, Росія змінила юридичну компанію, що представляє інтереси музеїв, найнявши «одну з найсильніших і найдорожчих компаній» у Нідерландах задля штучного розтягування судового процесу в Амстердамі про повернення колекції «скіфського золота» Україні.