ЄС засуджує жорстокість поліції Росії: понад 5 тисяч затриманих

00:24, 01.02.2021
ЄС засуджує жорстокість поліції Росії: понад 5 тисяч затриманих

Таких масштабів придушення протестів у Росії, як 31 січня, ще ніколи не було за всю історію спостереження.

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель засудив масові затримання і застосування сили щодо протестувальників у Росії у неділю, 31 січня.

 

Тоді як за даними правозахисників, російський ОМОН цього разу діяв ще жорсткіше, ніж тиждень тому – 23 січня під час перших акцій на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Цього разу силовики масово застосовували проти мітингувальників ще й електрошокери.

 

Як інформує Україна молода, за даними «ОВД-інфо» станом на кінець доби, 31 січня, в Росії встановлено черговий рекорд: 5135 затриманих по всій території країни.

 

Також затримано 82 журналістів.

 

Правозахисники наголошують, що таких масштабів придушення мітингів у РФ ще ніколи не було за всю історію спостереження цієї організації за російськими акціями протесту (останні 10 років).

 

 

З цього приводу пан Боррель наголосив:

 

«Висловлюю жаль з приводу масових затримань та непропорційного використання сили проти протестувальників та журналістів у Росії, що знову відбулися сьогодні.

 

Люди повинні мати можливість реалізувати своє право на демонстрації, не боячись репресій. Росія повинна виконувати свої міжнародні зобов'язання».

 

Зауважимо, що наступна акція відбудеться 2 лютого о 10:00 мск перед будівлею Сімоновського суду, де будуть оголошувати рішення про заміну умовного терміну для Навального на реальний.

 

Як повідомляла «УМ», 31 січня в багатьох містах Росії (щонайменше 142 міста) поновилися мітинги на підтримку арештованого опозиціонера Олексія Навального.

 

Тиждень тому, 23 січня, в Росії відбулися масштабні акції протесту, а поліція затримала рекордну кількість учасників за останні 10 років - близько 3, 5 тисяч. 

 

Зауважимо, що після повернення з Німеччини і арешту опозиціонера Олексія Навального в Росії, його «Фонд боротьби з корупцією» опублікував в мережі чергове розслідування лідера про розкішний палац Путіна поблизу курорту Геленджик на Чорному морі. Розслідування стало каталізатором протестів у Росії. 
 
Безпрецедентне насильство силовиків щодо протестувальників у РФ засудило чимало країн світу.