Україна і США засудили безпрецедентне насильство проти мирних демонстрантів у Росії

08:17, 24.01.2021
Україна і США засудили безпрецедентне насильство проти мирних демонстрантів у Росії

ОМОН придушує мирну акцію на Сенатській площі у Санкт-Петербурзі.

Міністерство закордонних справ оприлюднило офіційну позицію України стосовно безпрецедентного застосування сили силовиками проти мирних демонстрантів по всій території Росії, яке відбулося під час акції на підтримку арештованого опозиціонера Олексія Навального у суботу, 23 січня.

 

За неофіційними оцінками, затримано близько 3,5 тисяч учасників акції – це рекордна кількість затриманих в Росії за останні десять років!

 

Як інформую Україна молода, позицію офіційного Києва озвучив міністр МЗС Дмитро Кулеба в ніч на неділю.

 

Очільник зовнішньополітичного відомства України закликав не лише засудити дії російської влади, а й використати всі можливі інструменти, аби вплинути на керманичів Кремля.

 

"Україна рішуче засуджує насильство проти мирних протестуючих та арешти опозиційних лідерів у Росії. Закликаємо міжнародне співтовариство до більш рішучого задіяння всіх механізмів для припинення насильства російської влади проти свого народу, агресії проти сусідніх країн, а також для протидії порушенням з боку РФ заснованого на міжнародному праві світового порядку і правил поведінки цивілізованого світу", - наголосив пан Кулеба.

 

У МЗС України додають: «Громадяни Росії заслуговують на уряд, який буде здатним забезпечити рівність перед законом, можливість реалізувати свої права і свободи, а також поважатиме права людини в інших країнах світу та на окупованих Росією територіях».

 

Українські дипломати наголошують, що влада РФ і надалі застосовує утиски проти тих, хто не згоден з репресивною політикою Кремля.

 

На безпрецедентне насильство у Росії проти мирних демонстрантів відреагував і Державний департамент США., який різко засудив застосування сили проти мітингарів та журналістів під час антиурядових акцій, що прокотилися великими містами країни 23 січня.

 

Офіційний Вашингтон наголошує: "США рішуче засуджують застосування жорсткої тактики проти протестувальників і журналістів по всій Росії у ці вихідні. Тривалі зусилля влади з придушення прав російських громадян на мирні зібрання та свободу вираження поглядів, арешт опозиціонера Олексія Навального та придушення наступних акцій є тривожними свідченнями подальших обмежень основних свобод та громадянського суспільства".

 

У заяві від імені представника Держдепу Неда Прайса зазначається, що США закликає російську владу звільнити всіх затриманих на акціях протесту та "негайно й без жодних умов" випустити на свободу Олексія Навального.

 

Вашингтон наголосив, що США будуть стояти плечем до плеча зі своїми союзниками та партнерами на захисті прав людини – чи то в Росії, чи то в інших країнах.

 

Як повідомляла «УМ», керівництво Євросоюзу ще не відреагувало на ситуацію в Росії: міністри закордонних справ країн ЄС обговорять лише в понеділок свої подальші кроки щодо реагування на масові і жорсткі затримання поліцією учасників акцій на підтримку арештованого опозиціонера Олексія Навального

 

Занепокоєння з приводу подій в найбільших містах Росії, де відбулися акції протесту під гаслом «Свободу Навальному!», висловив лише високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

 

Як повідомляла «УМ», під час акції протесту в Москві було затримано Юлію Навальну – дружину арештованого опозиціонера. Щоправда через кілька годин її відпустили без пояснення причин.