Рада перегляне постанову про місцеві вибори на Донбасі

01:36, 12.09.2020
Рада перегляне постанову про місцеві вибори на Донбасі

Чи під українським прапором планується проведення місцевих виборів у ОРДЛО? (Фото Офісу президента)

Верховна Рада розгляне зміни до постанови про вибори на окупованому Донбасі.

 

Такої домовленості досягли сторони під час переговорів політичних радників країн «нормандської четвірки» у Берліні у п’ятницю ввечері. Українська делегація змушена була погодитись на це.

 

Як інформує «Україна молода», першим про це заявив після переговорів заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак під час спілкування з російськими журналістами в Берліні у ніч на суботу.

 

«Проривів немає. На жаль, не можу похвалитися тим, що з усіх питань вдалося досягти узгоджених рішень… Ви знаєте, що каменем спотикання є тверда позиція України - я маю на увазі кількість голосів в парламенті України - щоб відійти від мінських угод. Домовилися, що найближчим часом у Верховній Раді буде розглянуто постанову, яка коригує ту постанову, яка було ухвалена 15 липня», - сказав пан Козак.

 

Тоді як глава Офісу президента України Андрій Єрмак жодним словом не обмовився про це, спілкуючись з українськими журналістами. Лише сказав, що не погоджується із заявою Козака про те, що «жодних проривів немає». Бо найголовніше, що режим "тиші" на Донбасі буде продовжено. 

 

Згодом слова Козака таки підтвердив представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Андрій Костін, передає "Інтерфакс-Україна".

 

За його словами, йдеться про зміни, які передбачає постанова, внесена в Раду 28 липня депутатом Олександром Качурою.

 

«На зустрічі було визначено, що на розгляді українського парламенту є проєкт про внесення змін до постанови про призначення місцевих виборів, який передбачає редакцію пункту 4», - сказав пан Костін.

 

Він переконує, що ці зміни до постанови повністю відповідають Мінським домовленостям.

 

Як нагадує Громадське, нинішня постанова про місцеві вибори, яку затвердила Рада, передбачає, що місцеві вибори на окупованих територіях можуть відбутися лише після припинення окупації, виведення усіх незаконних збройних формувань з території України та відновлення контролю за кордонами.

 

Водночас у запропонованих Раді змінах ці пункти відсутні. Так, вони передбачають, що місцеві вибори на окупованих територіях можна буде провести за умови повного роззброєння, демілітаризації та реінтеграції відповідно до стандартів ООН та Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

 

Нагадаємо,15 липня Верховна Рада підтримала на засідання постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

 

Згідно з постановою місцеві вибори 25 жовтня відбудуться в Україні всюди, окрім окупованого Росією Криму та непідконтрольних українському уряду районів Донецької і Луганської областей.

 

Як повідомляла «УМ», громадські активісти, ветерани АТО і волонтери провели акції протесту під Офісом президента на Банковій у Києві та під резиденцією у Конча-Заспі 10 вересня ввечері.

 

Патріоти вирішили донести свою позицію щодо про неприпустимість поступок окупантам у вигляді прихованої капітуляції.