У Берліні домовились про продовження режиму «тиші» - Єрмак

23:12, 11.09.2020
У Берліні домовились про продовження режиму «тиші» - Єрмак

Андрій Єрмак під час робочої поїздки президента на Донбас. (Фото Офісу президента)

Глава Офісу президента Андрій Єрмак вважає, що головним результатам переговорів 11 вересня в Берліні у «нормандському форматі» на рівні політичних радників є домовленість про продовження режиму «тиші» на Донбасі.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Єрмак сказав українським журналістам після завершення зустрічі у Берліні в ніч на суботу.

 

Самі переговори політичних радників "нормандського формату" у Берліні тривали сім годин. На берлінській зустрічі були присутні посли ОБСЄ Грау і Чевік.

 

Глава ОП відзначив, що на пропозицію української сторони всі чотири радники заявили про безумовне підтримання режиму «тиші» та про виконання заходів, які мають це забезпечити.

 

«Я вважаю, що це найважливіше, що сьогодні відбулося. І це дає надію, що режим «тиші», який був ініційований президентом України і тривав протягом останніх 6 тижнів, буде продовжений. Ми дуже на це сподіваємося і будемо робити все, що залежить від України, аби це було так. Ми робимо все, щоб зберегти життя та здоров‘я наших бійців, наших людей», - сказав Єрмак.

 

Він додав, що сторони не досягли домовленості про дату проведення наступного саміту «нормандської четвірки», хоча всі розуміють його важливість, а сам «процес рухається вперед».

 

Єрмак впевнений, що цей саміт відбудеться, але не може назвати конкретну дату. Він також переконаний, що після нинішньої зустрічі дуже багато питань почнуть вирішуватися ефективніше та швидше на рівні Мінського процесу.

 

«Вважаю, що найближчим часом зможемо говорити про конкретні досягнення, конкретні кроки, які справді приведуть до миру на нашій землі, до повернення наших територій. Ми працюємо 24/7», - наголосив глава Офісу президента.

 

Він також зауважив, що не поділяє позицію представника РФ Дмитра Козака, який у коментарі російським журналістам заявив, що жодних проривів під час перемовин не сталося.

 

Самі переговори Єрмак назвав дуже важливими і вказав, що вони просуваються тим шляхом, який Україна принципово займає.

 

Як повідомляла «УМ», громадські активісти, ветерани АТО і волонтери провели акції протесту під Офісом президента на Банковій у Києві та під резиденцією у Конча-Заспі 10 вересня ввечері.

 

Патріоти вирішили донести свою позицію щодо намірів влади провести спільне інспектування позицій ЗСУ в районі селища Шуми поблизу окупованої Горлівки на Донеччині.

 

Раніше російські окупанти висунули нові вимоги щодо проведення спільної інспекції позицій ЗСУ під селищем Шуми поблизу окупованої Горлівки, яка була запланована у четвер о 14.00. Представники ОРДО також відмовилися надати можливість для спільної інспекції своїх позицій. Через це спільна інспекція позицій ЗСУ за участі ОБСЄ була тимчасово скасована.