У США опублікували текст скарги щодо розмови Трампа із Зеленським

16:40, 26.09.2019
У США опублікували текст скарги щодо розмови Трампа із Зеленським

Чиновники адміністрації Трампа намагалися "заблокувати" публікацію стенограми телефонного дзвінка президента США Дональда Трампа до президента України Володимира Зеленського, а сам президент США бажав змусити Володимира Зеленського до співпраці.

 

Про це йдеться у скарзі інформатора з американської розвідки, опублікованій сьогодні. 

 

"За кілька днів після телефонного дзвінка я дізнався від численних посадовців США, що високопосадовці Білого дому втручалися, щоб "заблокувати" всі записи про телефонний дзвінок, особливо офіційну стенограму, що була зроблена - як це прийнято - ситуаційною кімнатою Білого дому", - зазначив інформатор.

 

"Кілька американських чиновників казали мені, що українське керівництво спонукали вважати, що зустріч чи телефонний дзвінок між президентом та президентом Зеленським залежатиме від того, чи виявить Зеленський готовність "грати в м'яч"(співпрацювати. - Ред.) з питань, які публічно озвучували пан Луценко (на той момент генпрокурор України. - Ред.) та пан Джуліані", - повідомив інформатор.

 

Як йдеться у скарзі, 14 травня Дональд Трамп наказав віцепрезиденту Майклу Пенсу скасувати візит до України на інавгурацію Зеленського. Замість нього американську делегацію очолив міністр енергетики Рік Перрі.

 

Скарга інформатора була написана ще 12 серпня, через два тижні після розмови Трампа та Зеленського. Внаслідок цієї скарги Білий Дім мусив оприлюднити стенограму розмови, а у Палаті представників почалося розслідування в рамках процедури імпічменту президента.

 

Інформатор повідомив у скарзі, що з середини травня неодноразово чув від американських чиновників занепокоєння каналом комунікації з Києвом, який встановив для Дональда Трампа його адвокат Руді Джуліані.

 

За словами цих чиновників, президент Трамп не бажав зустрічатися з Зеленським поки не побачить, як він діятиме на посаді.

 

У своїй скарзі інформатор звинувачує президента США в тому, що той "використовує владу свого уряду, щоб домогтися втручання іноземної держави у вибори 2020 року в США".

 

"Це втручання включає, серед іншого, тиск на іноземну державу для розслідування щодо одного з головних внутрішньополітичних конкурентів президента", - йдеться у документі.

 

На думку інформатора, поведінка Трампа становить "серйозну або кричущу проблему, зловживання або порушення закону".

 

Дональд Трамп вже відреагував на оприлюднення скарги.

 

"Це найбільше сміття в історії американської політики", - написав він у Twitter.

 

Він звинуватив Демократичну партію в намаганні зруйнувати Республіканську партію та її цінності.

 

 

Як повідомляла УМ, розсекречену скаргу інформатора про розмову Трампа і Зеленського можуть оприлюднити 26 вересня. 

 

Скаргу про тиск Дональда Трампа у розмові із Володимиром Зеленським було подано анонімно 12 серпня, а 19 вересня було остаточно підтверджено, що йшлося саме про розмову лідерів США та України.

 

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського

 

Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом.

 

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Раніше у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.