Розсекречену скаргу інформатора про розмову Трампа і Зеленського можуть оприлюднити 26 вересня

11:54, 26.09.2019
Розсекречену скаргу інформатора про розмову Трампа і Зеленського можуть оприлюднити 26 вересня

Дональд Трамп

Скаргу так званого whistleblower — неназваного американського держслужбовця, який повідомив про зв’язки президента США Дональда Трампа з Україною — розсекретили. З цієї скарги і розгорнувся весь скандал про дзвінок Дональда Трампа Володимиру Зеленському.

 

Про розсекречення у Twitter написав член палати представників від Республіканської партії Кріс Стюарт.

 

Текст скарги можуть оприлюднити уже в четвер, 26 вересня, повідомляє CNN із посиланням на власні джерела. 

 

«Так, скаргу було розсекречено з мінімальними змінами, але поки не опубліковано. Ми очікуємо, що це відбудеться зранку», — зазначають джерела CNN.

 

Напередодні, 25 вересня, скаргу доставили до Капітолія, де засідає Конгрес США, де її вперше побачили законодавці. Це дало змогу офіційно запустити процедуру імпічменту американського президента.

 

Також очікується, що 26 вересня на відкритому слуханні в комітеті Палати представників з розвідки даватиме свідчення виконувач обов’язків директора національної розвідки Джозеф Магуайр. Він раніше відмовлявся надати Конгресу текст скарги інформатора. 

 

Магвайр дасть свідчення комітету з питань розвідки Палати представників під час публічних слухань о 9:00 (16:00 за Києвом). Потім він виступить перед комітетом із розвідки Сенату на закритому засіданні об 11:00 (18:00 за Києвом).

 

Він виступить перед законодавцями після відмови поділитися скаргою з Конгресом, незважаючи на те, що цього вимагає закон.

 

Членам комітетів із розвідки Палати представників і Сенату дозволили побачити скаргу лише 25 вересня, напередодні запланованих свідчень в.о. директора розвідки.

 

Магуайр перебуває на посаді менше ніж два місяці.

 

Скаргу про нібито тиск Дональда Трампа у розмові із Володимиром Зеленським було подано анонімно 12 серпня, а 19 вересня було остаточно підтверджено, що йшлося саме про розмову лідерів США та України.

 

Наступного дня комітет з розвідки Палати представників став вимагати від Трампа оприлюднити стенограму тієї розмови. Скарга була спрямована ​​на ім'я Генерального інспектора розвідувального співтовариства США Майкла Аткінсона. Аткінсон визнав скаргу такою, що вимагає термінового подальшого розгляду і реагування. Однак передачу інформації парламентарям заблокував Джозеф Макгуайр.

 

Як повідомляла УМ, раніше в США розгорівся скандал через донос американського розвідника стосовно розмови президента Дональда Трампа та іноземного лідера.

 
У ній, за словами розвідника, Трамп дав певну "тривожну обіцянку", про яку він вирішив одразу повідомити інспектора розвідки.
 
 
Видання The Washington Post повідомило, що упродовж минулого місяця Дональд Трамп мав розмову з одним зі світових лідерів, яка прямо стосувалася України.
 
 
Посилаючись на два анонімні джерела, газета твердить: упродовж липня в телефонній розмові з одним зі світових лідерів Дональд Трамп щось пообіцяв. І саме ця обіцянка настільки обурила співробітника спецслужби, який отримав доступ до змісту розмови президента, що той вирішив узяти на себе відповідальність, яка цілком імовірно коштуватиме йому кар’єри: написати донос на президента США.
 
 
Йшлося також про те, що Трамп намагається змусити Зеленського втрутитися в президентські вибори в США в 2020 році. За повідомленням ЗМІ, йдеться про відкриття справи щодо сина колишнього віце-президента США Джо Байдена та його ролі в українській газовій компанії.
 
 
Почитавши донос, генеральний інспектор американської розвідки Майкл Аткінсон погодився: ситуація кричуща, безпрецедентна.
 
 
"У нас немає тексту доносу. Ми не знаємо, чи точні повідомлення преси, що стосуються змісту цього доносу. Але я знаю одне: якщо співробітник розвідки дотримуючись закону, написав скаргу, а особа, на яку написали скаргу здатна перешкодити її потраплянню в Конгрес - то вся система зламалася", - повідомив голова комітету Конгресу з розвідки Адам Шифф.
 
 

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського

 

Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом.

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Як повідомляла УМ, у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.