Трамп оприлюднив стенограму розмови із Зеленським

17:57, 25.09.2019
Трамп оприлюднив стенограму розмови із Зеленським

Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, через яку в США розпочали процедуру імпічменту американського лідера.

 

Стенограма розміщена на сайті Білого дому.

 

Так, лідер США привітав Зеленського з високим постом. "Вітаю з великою перемогою. Ми всі спостерігали з США. Ви виконали приголомшливу роботу. Ви прийшли з нізвідки, ви той, кому не давали шансу, і ви в підсумку виграли легко. Це фантастичне досягнення. Вітаю", - сказав Трамп.

 

Зеленський в свою чергу подякував і заявив, що хоче вчиться у колеги з США. "Ми використали досить багато ваших знань і навичок. Ваші вибори – приклад для нас", – додав він.

 

Також Зеленський розповів Трампу, що привів у політику багато нових людей, які раніше цим не займалися. "Я навчився цього у вас", – сказав він.

 

"Я хотів би, щоб ви зробили нам ласку, хоча б тому що наша країна багато пережила і Україна знає багато про це. Я хотів би, щоб ви дізналися про всю цю історію з Україною, як вони кажуть CrowdStrike (назва фірми, замішаної в кібератаці на Національний комітет Демократичної партії США в 2016 році – Ред.). Я думаю, у вас є цінна людина \... Сервер, кажуть, він у України. Є дуже багато речей, які відбуваються, вся ця ситуація. Я думаю, ви в оточенні когось із цих людей. Я хотів би поговорити з Генеральним прокурором або з кимось із ваших людей (телефонний дзвінок – Ред.), і я б хотів, щоб ви дісталися до суті. Як ви бачили вчора, вся ця нісенітниця закінчилася дуже поганою роботою чоловіка на ім'я Роберт Мюллер, невдалий спектакль, але вони кажуть, що багато що почалося з України. Все, що ви зможете зробити, дуже важливо і важливо, щоб ви зробили це по можливості", - звернувся Трамп.

 

Відповідь Зеленського": Так, це дуже важливо для мене і все, що ви згадали раніше. Для мене, як президента, це дуже важливо, і ми відкриті для будь-якого майбутнього співробітництва. Ми готові відкрити нову сторінку співпраці в відносинах між Сполученими Штатами і Україною. З цією метою я тільки що відкликав нашого посла зі Сполучених Штатів, і його замінить дуже компетентний і дуже досвідчений посол, який буде ретельно працювати над тим, щоб наші дві країни ставали ближчими.

 

"Я також сподіваюся, що він отримає вашу довіру і заведе особисті відносини з вами, щоб ми могли співпрацювати ще більше. Скажу вам, що один з моїх помічників говорив з паном Джуліані, зовсім недавно, і ми дуже сподіваємося, що він зможе приїхати в Україну і ми з ним зустрінемося. Я просто хотів запевнити вас ще раз, що в нашій країні вас будуть оточувати тільки друзі. Я подбаю про те, щоб оточити себе кращими і найбільш досвідченими людьми. Я також хотів сказати вам, що ми друзі. Ми відмінні друзі і у вас, пане президенте, є друзі в нашій країні, тому ми можемо продовжувати наше стратегічне співробітництво. Я також планую оточити себе відмінним людьми і на додаток до цього розслідування я як президент України гарантую, що все розслідування буде відкритим. Можу запевнити вас в цьому", - додав Зеленський.

 

"Добре, тому що я чув, що у вас є прокурор, який був дуже хороший, а його закрили і це дійсно несправедливо. Багато людей говорять про це, про те, як вони закрили вашого дуже хорошого прокурора і в цій справі було багато поганих людей. Містер Джуліані дуже шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, відмінним мером, і я б хотів, щоб він подзвонив вам. Я попрошу його зателефонувати вам разом з Генеральним прокурором. Руді знає все, що відбувається, і він дуже здібний хлопець. Якщо ви зможете поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол від Сполучених Штатів, жінка, була погана, і люди з якими їй доводилося спілкуватися в Україні, теж були погані, я просто хочу щоб ви знали це. Ще одна річ, зараз багато розмов про сина Байдена, що сам Байден зупинив судове переслідування і дуже багато людей хочуть дізнатися про це, і якщо ви зможете зробити щось з генеральним прокурором, це було б чудово. Байден тільки хвалиться, що він зупинив цей розгляд, тому якщо ви могли б уважніше вивчити це... Для мене це звучить просто жахливо", - говорив Трамп.

 

"Я хотів би розповісти вам про прокурора. По-перше, я розумію, що знаю про цю ситуацію. З тих пір, як ми виграли абсолютну більшість у нашому парламенті, наступний прокурор буде 100 відсотків моєю людиною, мій кандидат, якого схвалить парламент і він почне виконувати свої обов'язки в вересні. Він або вона розгляне цю ситуацію, особливо придивиться до цієї компанії, яку ви згадали. Головне питання цього розслідування – це насправді відновити справедливість, так що ми проконтролюємо це питання і будемо розслідувати цю справу. Я також хотів би попросити вас, якщо у вас є якась додаткова інформація, яка допомогла б нам, було б дуже корисно і добре для розслідування і ми були б впевнені, що ми можемо керувати цією справедливістю у нас в країні і що стосується посла США з України, якщо я правильно пам'ятаю то її звали Йованович. Це було чудово, що саме ви перший повідомили мені, що вона була поганим послом, тому що я згоден з вами на 100 відсотків. Її ставлення до мене було не кращим, вона обожнювала попереднього президента і була на його боці. І мабуть не прийняла мене як нового президента", - зазначив президент України.

 

Американський президент заявляв у розмові із Зеленським, що "було б чудово", якби той вивчив справу його політичного опонента Джо Байдена. Він два рази згадав ім'я Байдена та його сина. Трамп також закликав Зеленського співпрацювати в цьому питанні з генеральним прокурором США Вільямом Барром і адвокатом Руді Джуліані.

 

У розмові Трамп нагадує Зеленському, як Джо Байден, як віце-президент США, у 2016 році лобіював звільнення генпрокурора України Віктора Шокіна.

 

Обговорилитакож президенти і підтримку України США. Американський глава поскаржився на бездіяльність канцлера Німеччини Ангели Меркель.

 

"Коли я розмовляв з Ангелою Меркель, вона каже "Україна", але вона нічого не робить. Багато європейських країн такі ж, тому я думаю, що це те, що до чого варто придивитися, але Сполучені Штати завжди добре ставилися до України. Я не можу сказати, що це породжує взаємність, бо відбуваються речі, які не дуже вигідні для США, але Штати завжди добре ставилися до України", - підкреслив Трамп.

 

Зеленський погодився з ним, відзначивши, що спілкувався з цього приводу з Меркель. "Вони не застосовують санкції. Не роблять так багато, як повинні були б", - сказав український президент.

 

"Виходить, що, за логікою, Європейський Союз повинен бути нашим найбільшим партнером, але технічно США – це набагато більший партнер, ніж Європейський Союз, і я дуже вдячний вам", - додав Зеленський.

 

 

DOCUMENT
PAGES
TEXT
Zoom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Як повідомляла УМ,  напередодні Трамп дозволив опублікувати розшифровку скандальної розмови із Зеленським.

 
Нагадаємо, в США розгорівся скандал через донос американського розвідника стосовно розмови президента Дональда Трампа та іноземного лідера. У ній, за словами розвідника, Трамп дав певну "тривожну обіцянку", про яку він вирішив одразу повідомити інспектора розвідки.
 
 
Видання The Washington Post також повідомило, що Трамп нібито намагається змусити Зеленського втрутитися в президентські вибори в США в 2020 році. За повідомленням ЗМІ, йдеться про відкриття справи щодо сина колишнього віце-президента США Джо Байдена та його ролі в українській газовій компанії.
 
 
При цьому глава МЗС України Вадим Пристайко запевнив, що президент США Дональд Трамп не тиснув на Володимира Зеленського під час телефонної розмови, яка стала об’єктом скандалу в США.
 
 
Тим часом претендент на пост президента США від Демократичної партії Джозеф