Рада Європи схвалила рішення, яке відкриває шлях зняттю санкцій з Росії

20:34, 15.05.2019
Рада Європи схвалила рішення, яке відкриває шлях зняттю санкцій з Росії

На засіданні на рівні міністрів у Гельсінкі це рішення мають схвалити остаточно, без змін і без обговорення (фото: facebook.com/svit.yuliya)

Комітет міністрів Ради Європи підтримав проект рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії за надзвичайною процедурою.

 
Як ідется в матеріалі, засідання комітету відбулося в Страсбурзі у вівторок. За даними джерел видання, 39 із 47 держав-членів підтримали проект міністерського рішення.
 
Головна ідея рішення - у тому, щоби запровадити новий тип санкційної процедури проти держав-порушниць.
 
При цьому в документі, який був ухвалений лише для того, щоби почати цей процес, жодного разу не вживається слово "Росія".
 
У п’ятницю на засіданні на рівні міністрів у Гельсінкі це рішення мають схвалити остаточно, без змін і без обговорення.
 
Добра новина для України полягає в тому, що в Комітеті міністрів Ради Європи не стали перебирати на себе повноваження інших органів, зокрема Парламентської асамблеї, хоча Росія категорично на цьому наполягала.
 
"Хоч ми і голосували проти, але нам вдалося відстояти кілька важливих норм, які є на користь Україні. В тому числі - норму про те, що новий санкційний механізм, над яким ми починаємо працювати, доповнюватиме механізм санкцій, а не замінить його", - сказав постпред України при Раді Європи Дмитро Кулеба.
 
Нагадаємо, у червні 2017 року Росія перестала сплачувати свій внесок до Ради Європи та обіцяє відновити його, коли, за словами її делегатів, "ПАРЄ усуне загрозу подальшої дискримінації національних делегацій".
 
Торік генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, якщо Росія не відновить платежі до бюджету Ради Європи в 2019 році, її участь в статутних органах буде припинено.
 
Як повідомляла "УМ", 10 квітня ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка початково мала на меті зняття санкцій з Росії. Доповідь та проект цього рішення готував проросійський депутат, однак до голосування вдалося прибрати з тексту ключові небезпечні норми.
 
Раніше стало відомо, що політики Німеччини відкрито ведуть активні дії для зняття санкцій з Росії у Раді Європи.
 
МЗС України у заяві з нагоди 70-річчя з дня заснування Ради Європи зазначив, що організація не повинна йти на поступки Росії, яка порушила норми міжнародного права і фінансово шантажує організацію.