Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України Міністерство культури та інформаційної політики доповнило чотирма новими позиціями.
Як інформує УМ, про це повідомили на сайті МКІП.
Перелік доповнено такими елементами: традиції приготування та споживання каші «Зозулі» на Вінничині; традиція приготування затірки в селі Крива Лука Донецької області; кавова традиція кримських татар; традиційний танець кримських татар «Агір ава ве Кайтарма».
А кашу «Зозуля» на Поділлі готують понад 100 років. вона пшоняна, з додаванням молока, масла, цукру та маку. Особливо смакує, коли готується у печі.
Тепер громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій і пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Мінкультури щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини.
У переліку нематеріальної культурної спадщини України з’явилися нові обряди, рукоділля та ремесла.
Бджільництво з Луганщини, гуцульська техніка дереворізьблення, святкування Маланки з Франківщини, прикраси з бісеру з Прикарпаття та традиційна вишивка з Гадяча.
Нещодавно Міністерство культури та інформаційної політики України додало до списку об’єктів 5 нових елементів.
Як повідомляла УМ, Кременецькі гречані вареники: поповнення нематеріальної культурної спадщини України.