Острог: повітряну тривогу відвідувачі музею перечікують у підземеллі монастиря монахів-капуцинів

15:53, 06.05.2022
Острог: повітряну тривогу відвідувачі музею перечікують у підземеллі монастиря монахів-капуцинів

В укритті Острозької академії дуже цікаво, адже це підземелля колишнього монастиря монахів-капуцинів. (Фото автора)

У цей непростий для України воєнний час Музей історії Острозької академії відновив свою діяльність і пропонує екскурсії для внутрішньо переміщених осіб та всіх охочих.

 

Як розповідає директорка Музею Анастасія Хеленюк, у мирний період нерання весна – це  розпал туристичного сезону. Проте цьогоріч все по-іншому, адже після понад двох місяців воєнних дій, в Острозі з’явилося багато людей, які змушені були залишити свої міста через обстріли.

 

«Ми вирішили, що приїжджим буде цікаво познайомитися з історією міста та університету, які їх прихистили. Тому з 24 березня наш музей приймає групи екскурсантів щодня. Екскурсії проводимо, звичайно, безкоштовно. Нам важливо, аби люди могли трішки відпочити, відволіктись і разом з тим дізнатися щось нове та цікаве.

 

Зрозуміло, що є люди, які перебувають у сильному стресі і не мають бажання йти на екскурсії. Проте ті, які нас відвідали, залишають позитивні відгуки, а ми, своєю чергою, раді спілкуванню. Хочемо вірити, що нашою роботою ми теж трішки допомагаємо людям оговтатися від стресу та пережити тяжкий час війни. Це важливо, адже значна кількість музеїв зараз не має можливості приймати відвідувачів», – каже пані Анастасія.

 

У силу обставин співробітники Музею дещо модифікували та адаптували екскурсійний маршрут, оскільки лише частина експозицій залишається доступною для відвідування. Упродовж місяця музей відвідало понад 100 осіб, працівники провели 30 екскурсій. Географія екскурсантів дуже різноманітна. Серед відвідувачів – мешканці Києва, Харкова, Сум, Броварів, Гостомеля, Ірпеня, Чернігова, Василівки, Маріуполя.

 

«Така географія вкотре доводить наскільки ми єдині. Наша акція триває і ми будемо раді бачити у своїх експозиціях нових допитливих гостей. Також будемо вдячні, якщо ті, хто у нас вже побував, порекомендують музей Острозької академії своїм друзям і знайомим. Нагадуємо, що екскурсії проводимо в будні. Збір екскурсійної групи – о 10 ранку та 12 дня. Місце – біля пам’ятника спудею», – припрошує до цікавої подорожі Музей історії Острозької академії.

 

Уже пройшла екскурсійний маршрут Тетяна Логвін із пристоличного міста Бровари. Вона розповідає: «Я приїхала з дочкою і мамою до Острога ще 10 березня. У перші дні нам потрібно було оговтатися від стресу, а пізніше ми почали гуляти містом і зрозуміли, що тут багато цікавих історичних та культурних пам’яток, які варто оглянути.

 

 

Випадково ми зайшли в парк Острозької академії, де нас зустріла Анастасія Хеленюк, запропонувавши екскурсію університетом. Після екскурсійного маршруту ми  були в захваті і навіть на хвильку забули, що в країні війна. Це, як ковток свіжого повітря…

 

Я дізналася багато важливої інформації про історичну і культурну спадщину міста, про князів Острозьких, про те, що вища освіта в Східній Європі бере початок саме з Острога. Для мене це було відкриття, адже в радянських школах ми такого не вивчали. Захопив нас також стиль проведення екскурсії. Це було сучасно і ненав’язливо.

 

Під час екскурсії пролунала повітряна тривога, тому Анастасія нас завела в укриття, в якому також виявилося дуже цікаво, адже це були підземелля колишнього монастиря монахів-капуцинів. Приємні враження від екскурсії і Острогом, і Музеєм книги.

 

Тепер цими теплими враженнями ділюся з усіма своїми друзями і знайомими. До нас дуже добре поставилися острожани, пропонуючи нам різноманітну допомогу. За це ми щиро всім вдячні.

 

Усі люди, з якими я спілкувалася в Острозі, приємно вразили своєю любов’ю до міста. Ця любов простежується в них червоною ниткою. Коли закінчиться війна, то я обов’язково приїду сюди знову з іншим настроєм, щоб ще детальніше ознайомитися з історією Острога.

 

Усім рекомендую побувати на такій екскурсії, а особливо внутрішньо переміщеним людям, щоб зрозуміти наскільки в нас багата історія і наскільки ми взагалі крута нація».

 

Денис Макуха із багатостраждального міста-фортеці  Маріуполь каже: «Мені дуже сподобалася екскурсія і те, як цікаво розповідали про історію Острозької академії і міста загалом. Приємно, що ми маємо таку потужну історичну спадщину. Буду рекомендувати своїм знайомим і друзям, щоб обов’язково відвідали Острог».

 

 

Коли  харків’янка Віроніка Калачова побачила пост про екскурсію у фейсбук-групі гуртожитку, в якому проживає, то дуже зраділа. Вона вважає,  що таке змістовне дозвілля -  на часі, як ніколи.

 

«Князь Костянтин Іванович Острозький в 1514 році зі своїм військом ущент розгромив багатотисячну армію московитів у битві під Оршею, - констатує Вероніка Качалова. -  Не завжди для перемоги потрібне велике військо, а передусім має бути високий моральний дух, аби захистити свою землю. Це ми бачимо й сьогодні в рашистсько-українській війні.

 

Острозька академія – це наша українська Мекка, адже це перший вищий навчальний заклад у Східній Європі, тому я вже давно мріяла сюди потрапити. Я в захваті від стилю проведення екскурсії Віталієм Бондарчуком, від його почуття гумору. Відчувається, що він робить це з великою любов’ю до своєї справи.

 

Віталій розповів нам про ключові сторінки історії Острозької академії, про гетьманів, які тут свого часу навчалися, зокрема Петра Конашевича-Сагайдачного. Він, до речі, також відомий своїми перемогами над загарбником.

 

Під час екскурсії мене вразило поєднання історичної складової артефактів та сучасних технологій, які активують увагу відвідувачів – від маленьких діток до дорослих. Я була в багатьох музеях Європи, тому можу з абсолютною впевненістю сказати, що це надзвичайно високий рівень викладу матеріалу.

 

Також чудово, що відвідувачі не просто пасивно слухають, а самі задіяні у процес, адже можуть сісти, наприклад, за робоче місце першого ректора Острозької академії Герасима Смотрицького, перенестися в минуле й відчути себе в цьому історичному періоді. Особливі спогади залишили підземелля, які вразили своїм хорошим станом, також сподобався арт-кластер, який розташований в новому корпусі університету, що поєднує в собі архітектурні стилі середньовіччя і сучасності. Острозька академія – це дуже сучасний заклад з глибинною історією і потужним ресурсним потенціалом.

 

Мені дуже сподобалося, що в Острозі є квестова версія туризму, яка представлена невеличкими скульптурками острожиками, розташованими в різних частинах міста. Біля кожного острожика є QR-код з цікавою інформацією, яка мотивує до пошуку іншої скульптури. Навіть не в кожній країні Європи можна на таке натрапити. Це свідчить про те, що українці сильна розумна нація з глибоким історичним корінням. Такі речі, без сумніву, надихають на перемогу України над московським агресором».

 

Марина Леонтьєва, яка раніше мешкала в українському Криму, який анексувала росія 2014 року, розповідає:

 

«Мені сподобалося те, що Музей історії Острозької академії дуже сучасний. Використання мультимедійних технологій, можливість відвідувачам робити селфі, черпати додаткову інформацію з QR-кодів роблять таку подорож дуже захопливою. Відчувається в гідів високий професійний підхід і любов до того, що вони роблять.

 

Приємно вразило, що екскурсія відбувалася у формі діалогу, тобто ми мали можливість відповідати на питання екскурсовода, водночас він також нам ставив певні питання під час маршруту. Це додавало динаміки й інтерактивності.

 

Дуже сподобалося в підземеллях, в яких відчувається дух старовини і містичності. Острог справив враження маленького охайного європейського містечка з низкою історичних і культурних пам’яток. Хочеться обов’язково ще сюди приїхати з друзями».